Roboti prihajajo, srednji sloj izginja

V zadnjih letih lahko na globalni ravni opazimo trend zniževanja dohodkov prebivalstva srednjega sloja.
Fotografija: FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
FOTO: Pixabay

Že nekaj časa na globalni ravni prihaja do zniževanja dohodkov prebivalstva, ki spada v srednji sloj. Na prvi pogled bi lahko rekli, da se to dogaja zaradi ekonomskih ciklov, ki imajo vedno svoja nihanja. Trenutno smo priča upadu gospodarske dejavnosti. Vendar nam podroben pregled nad situacijo pokaže, da se bo srednji sloj prebivalstva najverjetneje tudi v prihodnje znašel v težavah, kot navajajo pri Flux Trends.

The McKinsey Global Institute je objavil podatke, da je v preteklem desetletju kar 70 odstotkov gospodinjstev zaznalo znižanje upad lastnih prihodkov.
image_alt
Evropa tone v dvojno recesijo

Salam Benchmark Survey je v letu 2017 zaznala, da je kar 73 odstotkov Južnoafričanov srednjega sloja utrpelo stres zaradi plačevanja mesečnih računov.

Kljub temu, da smo bili skozi zgodovino vedno priča vzponu in padcu gospodarskih ciklov, pa srednjemu sloju na dolgi rok grozi nevarnost. Tehnološki razvoj namreč dosega čedalje večje razsežnosti. Vse več je avtomatizacije in posluževanja rabe robotov za raznovrstne delovne naloge, kot še navajajo pri Flux Trends.
 

Srednji sloj kot produkt industrijske dobe


Poglejmo še zgodovinsko ozadje. Večji del zgodovine je bilo človeštvo razdeljeno na dva sloja; na vladajoči bogati razred in na revni sloj. Situacija se je spremenila šele v času industrijske revolucije. Takrat so se pojavile potrebe po večjemu številu delavcev, ki so opravljali dela v proizvodnjah. Otroci delavcev so hodili v šole. Te so bile zadolžene za to, da poskrbijo za otroke, ko so starši na delu, hkrati pa so jih vzgajali v novo delovno silo, ki bo delovna in bo vestno sledila navodilom. Krog je bil tako sklenjen.
image_alt
V Ameriki nove nepremičnine cenejše od rabljenih

Z razvojem tehnologije pa smo se iz industrijske dobe pomaknili v postindustrijsko dobo. Številna podjetja ugotavljajo, da ne potrebujejo več takega števila delavcev kot včasih. Vse bolj jih namreč nadomeščajo roboti. V globalnem smislu naj bi bilo možno z razpoložljivo tehnologijo zamenjati kar polovico zaposlenih, kot navajajo pri Flux Trends.

FOTO: Delo
FOTO: Delo
V prihodnje naj bi prišlo do vse večje rabe robotov za dela v prometu, logistiki, storitvenih dejavnostih, administrativni podpori in podobno. Gre za dela, ki jih opravlja srednji sloj. Vendar pa pred spremembami ne bo varen niti višji srednji sloj. Pogovorni asistenti namreč že nadomeščajo odvetnike, finančne svetovalce in celo splošne zdravnike.
 

Izziv za v prihodnje: Kako bolj enakomerno razporediti premoženje med ljudmi?


V kitajski tehnološki tovarni Changing Precision so 90 odstotkov zaposlenih nadomestili z roboti. Posledično se je proizvodnja na zaposlenega povečala z 8000 na 21.000 kosov, število napak pa se je znižalo s 25 odstotkov na 5 odstotkov. Tovrstne statistike so mamljive za številne podjetja.
image_alt
Apple uvaja spremembe pri varovanju zasebnosti, Facebook zaskrbljen

Posledično to pomeni čedalje manjše zaposlitvene možnosti srednjega sloja in čedalje večje kopičenje premoženja v rokah tistih, ki ga imajo že tako veliko. Raziskati bi bilo potrebno možnosti, kaj lahko naredimo, da bi v prihodnje premoženje bolj enakovredno razporedili med ljudmi.
 

Več iz rubrike