Ustanovitelj Alibabe se je upokojil

Jack Ma bo še do prihodnjega leta ostal v upravi družbe, da bo pomagal zagotoviti nemoten prehod na novo vodstvo.
Fotografija: Jack Ma je držal obljubo in se upokojil na svoj 55. rojstni dan. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Jack Ma je držal obljubo in se upokojil na svoj 55. rojstni dan. Foto: Reuters

Soustanovitelj kitajske spletne trgovine Alibaba Jack Ma se je danes upokojil. S tem je uresničil napoved, da bo delo izvršnega direktorja opravljal do 55. leta starosti, ki ga je dopolnil danes. Nasledila ga bo ekipa izvršnih menedžerjev pod vodstvom generalnega direktorja Daniela Zhanga.

Ma bo sicer do prihodnjega leta ostal v upravi družbe, da bo pomagal zagotoviti nemoten prehod na novo vodstvo. Kot je dejal ob lanski napovedi upokojitve, želi s svojim naslednikom v obdobju predaje poslov tesno sodelovati.

Že pred časom je napovedal, da se želi po upokojitvi posvetiti filantropiji. Kot je dejal, želi s svojimi dejanji slediti poti Microsoftovega ustanovitelja Billa Gatesa, ki se je prav tako posvetil filantropiji. »Veliko stvari se lahko naučim od njega. Nikoli ne bom tako bogat kot on, vendar pa se lahko upokojim hitreje od njega,« je dejal. Pojasnil je, da bi se rad znova posvetil izobraževanju. Slednjemu namerava nameniti velik del svojega bogastva, ki ga bo tudi sicer skoraj v celoti namenil filantropskim projektom.
 

Kitajec, ki je obogatel z vzponom interneta


Ma po mnenju mnogih strokovnjakov pooseblja kitajsko podjetništvo, v katerega je med drugim vnesel smisel za humor. »Njegov vpliv kot simbol kitajskega podjetništva je brez primere,« je dejal avtor knjige o Alibabi Duncan Clark. Ma je bil učitelj angleščine, preden je leta 1999 odprl spletno trgovino Alibaba, s katero je zaslužil več milijard dolarjev in postal eden najbogatejših ljudi na svetu. Da je zagnal lastno podjetje, si je leta 1999 od prijateljev sposodil 60.000 dolarjev, z 41 milijardami dolarjev premoženja pa je po podatkih Bloomberga sedaj najbogatejši Kitajec.

Ma prihaja iz t. i. prve generacije Kitajcev, ki so obogateli s tehnološko revolucijo in vzponom interneta. Njegova upokojitev pri 55 letih je za Kitajce precej nenavadna, saj tamkajšnji direktorji družbe pogosto vodijo tudi, ko dosežejo veliko višje starosti.

Več iz rubrike