Ustanovitelj Alibabe se bo upokojil prihodnje leto

STA

Ma, ki je danes dopolnil 54 let, bo delo izvršnega direktorja opravljal do 55. leta starosti, v upravi bo ostal do leta 2020.

Ustanovitelj spletne kitajske trgovine Alibaba Jack Ma, ki je v soboto napovedal, da se bo upokojil in posvetil dobrodelnosti, je zdaj pojasnil, da se bo iz podjetja poslovil prihodnje leto, da bi omogočil lažji prehod. Ma, ki je danes dopolnil 54 let, bo delo izvršnega direktorja opravljal do 55. leta starosti, v upravi bo ostal do leta 2020.Ustanovitelja Alibabe bo na čelu družbe prihodnje leto zamenjal Daniel Zhang, poročajo tuje tiskovne agencije. Da bi zagotovili tekoč prehod na novo vodstvo, je ustanovitelj Alibabe napovedal tesno sodelovanje s svojim naslednikom.

Ma je bil učitelj angleščine, preden je leta 1999 odprl spletno trgovino Alibaba, s katero je zaslužil več milijard dolarjev in postal eden najbogatejših ljudi na svetu. Da je zagnal lastno podjetje, si je leta 1999 od prijateljev sposodil 60.000 dolarjev, s približno 40 milijardami dolarjev premoženja pa je po podatkih Bloomberga sedaj najbogatejši Kitajec.

Že v petkovem pogovoru za Bloomberg je Ma nakazal svojo upokojitev, saj je dejal, da želi s svojimi dejanji slediti poti Microsoftovega ustanovitelja Billa Gatesa, ki se je prav tako posvetil dobrodelnosti. »Veliko stvari se lahko naučim od njega. Nikoli ne bom tako bogat kot on, vendar pa se lahko upokojim hitreje od njega,« je dejal. Pojasnil je, da bi se rad znova posvetil izobraževanju.

Več iz rubrike