Upad BDP bo večji in trajnejši

Umar opozarja, da bo obdobje močno ohromljene gospodarske aktivnosti trajalo dlje, upad BDP pa bo večji in trajnejši.
Fotografija: Nižja od lanske bo predvidoma tudi zasebna potrošnja.
Odpri galerijo
Nižja od lanske bo predvidoma tudi zasebna potrošnja.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) letos že tretjič napoveduje slabšo gospodarsko rast v Sloveniji. Prvotno je bila napoved znižana za 1,5 odstotka, nato je bila napoved popravljena na šest do osem odstotno krčenje BDP, v zadnjem poročilu - Scenarij covid-19 - pa Umar navaja znižanje za 8,1 odstotka.

BDP bi se po napovedih iz poročila leta 2021 lahko zvišal za 3,5 odstotka in tako ostal nižji kot pred izbruhom epidemije, a le ob okrevanju gospodarstva v drugi polovici letošnjega leta.Umar pojasnjuje, da ima pandemija COVID-19 in sprejeti ukrepi za zajezitev virusa velik vpliv na gospodarsko aktivnost tako v Sloveniji, kot tudi drugod po svetu. Zadnje ocene kažejo, da je svetovno gospodarstvo že vstopilo v recesijo, ki bo v najboljšem primeru enaka prejšnji. Okrevanje gospodarstva je odvisno predvsem od nadaljnjega širjenja in trajanja pandemije ter od intervencij ekonomskih politik.Po podatkih iz dokumenta, Umar pričakuje največji upad v prometu, storitvah hotelskih nastanitev ter gostinskih in osebnih storitvah, padec pa bo predvidoma globok tudi v predelovalnih dejavnostih. Letos se lahko pičakujemo tudi velik upad obsega izvoza in uvoza ter investicij. Nižja od lanske bo predvidoma tudi zasebna potrošnja.

V naslednjem letu bi ob pravilnih ukrepih države lahko prišlo do postopnega okrevanja v večini dejavnosti, vendar rasti ne bi nadomestile letošnjih padcev. Na trgu dela naj bi se poslabšane razmere v letu 2020, postopno le stabilizirale v drugi polovici 2021.

Zaradi negotovosti glede širjenja epidemije in časa njene zajezitve v Sloveniji in v svetu, Umar opozarja, da bo obdobje močno ohromljene gospodarske aktivnosti trajalo dlje, upad BDP pa bo večji in trajnejši.
 
 

Več iz rubrike