Unicef: 160 milijonov otrok po svetu izkoriščajo za delo

V zadnjih štirih letih se je število otrok, ki prisilno delajo povečalo za 8,4 milijona.
Fotografija: Po celem svetu prisilno delo kar 160 milijonov otrok. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Po celem svetu prisilno delo kar 160 milijonov otrok. Foto: Shutterstock

Unicef in Mednarodna organizacija dela ugotavljata, da področje odprave prisilnega dela otrok, zadnjih 20 let ne napreduje več. 
image_alt
Salvadorski predsednik bo državljanom podelil bitcoine kot darilo

16,5 milijonov otrok prisilno dela v industriji 


Unicef in Mednarodna organizacija dela (ILO), sta 12. junija izdali poročilo v katerem piše, da največ otrok - 112 milijonov, po celem svetu prisilno dela v kmetijskem sektorju, medtem ko jih 31,4 milijona dela v storitvenih dejavnostih. Nekaj manj, 16,5 milijona otrok pa jih prisilno dela v industriji.  
Mnogi otroci v Afriki so prisiljeni v delo že pri petih letih. Foto: Lombar Tomi/Delo
Mnogi otroci v Afriki so prisiljeni v delo že pri petih letih. Foto: Lombar Tomi/Delo

Mlajši od 11 let opravljajo zelo nevarno delo 


Šole ne obiskuje več kot 50-odstotkov otrok, od tega jih je kar 28 odstotkov starih od pet do 11 let. Ravno odstotek najmlajših otrok se je v zadnjem času zelo povečal. Še bolj pa je zaskrbljujoče, da tudi otroci mlajši od 11 let opravljajo zelo nevarno in zdravju škodljivo delo.  
 

Otroke je treba vključiti v socialno zaščito


Delo otroci opravljajo vsaj 21 ur na teden, je zapisano v poročilu. Strokovnjaki se bojijo, da se lahko te številke znatno zvišajo, če ne bodo otroci vključeni v socialno zaščito. »Nove ugotovitve moramo vzeti kot opozorilo in ne smemo dovoliti, da nova generacija otrok odrašča v razmerah, ki so zanje škodljive in celo nevarne,« je povedal Guy Ryder, direktor Mednarodne organizacije dela.  
image_alt
Kdo je reven v Avstriji?

Pandemija je zadevo še poslabšala 


V podsaharski Afriki je od leta 2017 začelo delati dodatnih 16,6 milijona otrok, je navedeno v poročilu. Zaradi posledic pandemije covida-19, bi se lahko do leta 2022 ta številka povišala še za 9 milijonov otrok, opozarjajo strokovnjaki.

Zaradi gospodarskih pretresov, zapiranja šol in ostalih posledic pandemije, bodo otroci delali še dlje in pod slabšimi pogoji, se bojijo strokovnjaki. Izguba družinskih prihodkov, bi lahko privedla do najhujše oblike prisilnega dela otrok. 
Unicef poziva vlade da omogoči šolanje vseh otrok. Foto: Dejo Frank/Delo<br />
 
Unicef poziva vlade da omogoči šolanje vseh otrok. Foto: Dejo Frank/Delo
 

Unicef poziva vlade k ustreznim ukrepom 


Izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore je opozorila, da jim v boju proti prisilnemu delu otrok vajeti polzijo iz rok. Dodatno jim je nalogo otežila še pandemija. Vlade in mednarodne banke je pozvala, naj prednostno zagotovijo investicije v določene programe, s katerimi bi lahko ustavili prisilno delo otrok. Pomembno je tudi, da se omogoči socialna zaščita družin, da že v osnovi ne rabijo sprejeti takih odločitev, je prepričana direktorica Unicefa.   

Več iz rubrike