Salvadorski predsednik bo državljanom podelil bitcoine kot darilo

Bitcoin bo v Salvadorju zakonito plačilno sredstvo postal septembra.
Fotografija: Predsednik Salvadorja Nayib Bukele. Foto: REUTERS/Jose Cabezas
Odpri galerijo
Predsednik Salvadorja Nayib Bukele. Foto: REUTERS/Jose Cabezas

Potem ko je kongres v Salvadorju v začetku meseca sprejel zakon, po katerem bo kriptovaluta bitcoin zakonito plačilno sredstvo, je predsednik Nayib Bukele zdaj vsakemu državljanu, ki bo uporabljal bitcoine, obljubil 30 dolarjev.
image_alt
Kitajska izrinila bitcoin rudarje in na trg porinila digitalni juan

Bitcoin bo v Salvadorju zakonito plačilno sredstvo postal septembra. Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad in salvadorske opozicijske stranke temu niso naklonjene, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Secretaria de Prensa de La Presidencia/Handout via REUTERS 
Foto: Secretaria de Prensa de La Presidencia/Handout via REUTERS 
Zakon, ki ga je predlagal Bukele, bo omogočil, da se bo z bitcoinom v tej mali srednjeameriški državi tako kot z ameriškim dolarjem, ki je nacionalna valuta, plačevalo vse blago in storitve.

Vsak državljan, ki bo odprl elektronsko bitcoin denarnico, imenovano Chivo, bo po predsednikovih pojasnilih na svoj račun prejel 30 dolarjev v bitcoinih, s čimer želi pospešiti širšo sprejemljivost bitcoina.
image_alt
Hrvaška narodna banka zagnala tiskalnik, da bi podražila kuno

»To bo darilo,« je v pogovoru za nacionalno televizijo v četrtek zvečer dejal Bukele in dodal: »Naložite si denarnico, se registrirajte in dobili boste bitcoin v protivrednosti 30 dolarjev.« Ob tem pa ni pojasnil, od kod namerava dobiti denar.

V Salvadorju bitcoin po njegovih pojasnilih uporablja več kot 50.000 od 6,5 milijona državljanov. Kot je še dejal Bukele, uporaba kriptovalut v državi ne bo obvezna, plače in pokojnine pa se bodo še naprej izplačevale v ameriških dolarjih.

Več iz rubrike