Twitter nenamerno zlorabil podatke svojih uporabnikov za potrebe oglaševalcev

Oglaševalcem so odčivknili tudi podatke, ki jih ne bi smeli. Za nenamerno napako so se v podjetju Twitter že opravičili. Bo to dovolj?
Fotografija: Twitter pristojnim službam ni prijavil odtekanja informacij. Foto: Blaž Samec/Delo
Twitter pristojnim službam ni prijavil odtekanja informacij. Foto: Blaž Samec/Delo

Iz podjetja, ki vodi družbeno omrežjo Twitter so sporočili, da so oglaševalci lahko prišli do nekaterih podatkov njihovih uporabnikov, četudi so ti posebej označili, da svojih podatkov ne želijo posredovati naprej. »Nismo prepričani, koliko ljudi je bilo na ta način oškodovanih, se pa za nenamensko napako globoko opravičujejo vsem prizadetim,« so sporočili iz podjetja.

Odtekanje elektronskih naslovov in telefonskih številk tistih, ki jih niso pustili v nadaljnje posredovanje tretjim osebam, so v podjetju odkrili že 17. septembra, tako da je po predvidevanju britanskega BBC-ja, dogodek najverjetneje prizadel mnoge uporabnike.

V podjetju so po incidentu zagotovili, da v svojih bazah ne hranijo več telefonskih številk in elektronskih naslovov svojih uporabnikov za potrebe oglaševalcev. Irsko podjetje Twitter, s sedežem v Dublinu, ob zlorabi ni obvestilo irskega komisarja za zaščito podatkov, niti ostalih pristojnih organov, čeprav zakonodaja GDPR to v takšnih primerih narekuje. A Twitter se brani z argumentom, da ima 139 milijonov uporabnikov, ki platformo uporabljajo vsak dan in, ki jim vsakodnevno postrežejo tudi z oglasi.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: