Britanci sproščajo ukrepe, a niso vsi prepričani, da bodo »preživeli«
Velika Britanija se po treh mesecih karantene počasi odpira, medtem pa lastniki podjetij ne vedo ali bo gospodarstvo dejansko tudi zaživelo.
Odpri galerijo
Veliko Britanijo je koronavirus zaprl bolj kot marsikatero drugo evropsko državo; število žrtev na milijon prebivalcev je bilo v Britaniji med najvišjimi sploh. Otoški mediji poročajo, da se gospodarstvo po treh mesecih počasi odpira, lastniki lokalov in podjetij pa po odprtju pravijo, da z veliko težavo zaganjajo svoje dejavnosti ob upoštevanju vseh ukrepov socialnega distanciranja.
Čeprav številni pozdravljajo odpiranje gospodarstva pa o težavah poročajo tudi iz sicer živahnega dela Londona Soho. V slednjem je precejšnje število priznanih lokalov in restavracij, ki opozarjajo, da bodo z veliko težavo zagotavljali enako raven pogostitve, ob upoštevanju vseh ukrepov.
»Prisiljeni smo zvišati cene pogostitve na enega gosta, saj bodo še vedno veljali nekateri ukrepi, kot je zagotavljanje visokih sanitarnih standardov, dezinfekcijski ukrepi, meniji za enkratno uporabo, zagotavljanje mask, ipd. Iz tega vidika bodo stroški za zagotavljanje ukrepov izredno visoki. Ne morem si predstavljati kako bomo to izpeljali, ampak že zdaj vidim nevšečnosti« pravi lastnik restavracije Sola Victor Garvey v Londonu.
A vendar številni že izpostavljajo možne rešitve. Gostinci in drugi podjetniki iz predela Soho so namreč mnenja, da bi izrednega pomena lahko bilo zaprtje cest in oblikovanje t.i. peš con v poletnih mesecih.
Ustanovitelj hotela Sanctum Soho Mark Fuller je glede tega prepričan: »brez pešcev večina gostincev in ponudnikov prenočitev sploh ne bo odprlo svojih vrat, saj bodo imeli samo stroške. Pravzaprav obstaja kar veliko možnosti, da nikoli več ne bodo odprli svojih vrat. Če predela ne bomo odprli za pešce, bo vse skupaj kot mesto duhov, lokali bodo zaprti, ljudje se tako ne bodo zabavali in čez nekaj časa bomo morali svoje dejavnosti zagnati iz čiste nule. Če del mesta zapremo za avtomobile, bomo pridobili dve stvari: nazaj bomo privabili ljudi, s tem pa vlili pomembno upanje lastnikom.«
Čeprav je izzivov ob ponovnem odprtju veliko, so se podjetniki tega vseeno razveselili. Skupna skrb vseh je bilo odprtje ravno na soboto, ko je - po pričakovanjih - naval precejšen.
Glavni kuhar v enem od lokalov Antony Worral Thompson v tem smislu poudarja: »Mislim, da je odprtje lokalov na 4. julij povsem zgrešena strategija, ki bi jo lahko prilagodili. Sobota je od vseh dni, ki so na voljo, najslabša izbira. Vse ostale dejavnosti se namreč odpirajo na ponedeljek, s tem pa imajo lastniki nekaj časa, da se navadijo na novo realnost in ponoven zagon.«
Skrbi ob odprtju
Čeprav številni pozdravljajo odpiranje gospodarstva pa o težavah poročajo tudi iz sicer živahnega dela Londona Soho. V slednjem je precejšnje število priznanih lokalov in restavracij, ki opozarjajo, da bodo z veliko težavo zagotavljali enako raven pogostitve, ob upoštevanju vseh ukrepov.
PREBERI TUDI:
»Prisiljeni smo zvišati cene pogostitve na enega gosta, saj bodo še vedno veljali nekateri ukrepi, kot je zagotavljanje visokih sanitarnih standardov, dezinfekcijski ukrepi, meniji za enkratno uporabo, zagotavljanje mask, ipd. Iz tega vidika bodo stroški za zagotavljanje ukrepov izredno visoki. Ne morem si predstavljati kako bomo to izpeljali, ampak že zdaj vidim nevšečnosti« pravi lastnik restavracije Sola Victor Garvey v Londonu.
Peš cone
A vendar številni že izpostavljajo možne rešitve. Gostinci in drugi podjetniki iz predela Soho so namreč mnenja, da bi izrednega pomena lahko bilo zaprtje cest in oblikovanje t.i. peš con v poletnih mesecih.
Ustanovitelj hotela Sanctum Soho Mark Fuller je glede tega prepričan: »brez pešcev večina gostincev in ponudnikov prenočitev sploh ne bo odprlo svojih vrat, saj bodo imeli samo stroške. Pravzaprav obstaja kar veliko možnosti, da nikoli več ne bodo odprli svojih vrat. Če predela ne bomo odprli za pešce, bo vse skupaj kot mesto duhov, lokali bodo zaprti, ljudje se tako ne bodo zabavali in čez nekaj časa bomo morali svoje dejavnosti zagnati iz čiste nule. Če del mesta zapremo za avtomobile, bomo pridobili dve stvari: nazaj bomo privabili ljudi, s tem pa vlili pomembno upanje lastnikom.«
Začetni udarec je mimo
Čeprav je izzivov ob ponovnem odprtju veliko, so se podjetniki tega vseeno razveselili. Skupna skrb vseh je bilo odprtje ravno na soboto, ko je - po pričakovanjih - naval precejšen.
Glavni kuhar v enem od lokalov Antony Worral Thompson v tem smislu poudarja: »Mislim, da je odprtje lokalov na 4. julij povsem zgrešena strategija, ki bi jo lahko prilagodili. Sobota je od vseh dni, ki so na voljo, najslabša izbira. Vse ostale dejavnosti se namreč odpirajo na ponedeljek, s tem pa imajo lastniki nekaj časa, da se navadijo na novo realnost in ponoven zagon.«
Več iz rubrike
Zgodba avtomobilskega dobavitelja v postopku transformacije
Zapleten proces prehajanja iz klasičnih montažnih postopkov v nove proizvodne procese
Razbijamo mite: kako resnično voditi finance podjetja
Ste podjetnik, ki skrbi za finance v podjetju? Če vas zanima, kako do finančne varnosti in uspešnosti, se prijavite na brezplačni webinar Bilance niso finance.