Trajnostno delovanje podjetij kot pomemben faktor uspeha

Okolju prijazne rešitve so ob zavedanju problematike globalnega segrevanja čedalje bolj zastopane in cenjene.
Fotografija: Foto: Next Round
Odpri galerijo
Foto: Next Round

V torek in sredo, 26. in 27. oktobra, se je odvila letošnja mednarodna investicijska konferenca Next Round, ki je potekala v hibridni obliki. Gostovala je prek 320 udeležencev; 80 uglednih mednarodnih in domačih vlagateljev tveganega kapitala iz Srednje in Vzhodne Evrope ter 140 tehnoloških startupov iz vse Evrope. V dveh dneh so potekale razprave o najrazličnejših tematikah. Ena izmed tem je bila Trajnost in zelena mobilnost.

Kot družba gremo skozi pomembno transformacijo

Vangelis Tzimas, vršilec dolžnosti vodje Znanja za energetsko unijo, je povedal, da gremo kot družba skozi pomembno transformacijo. Zavedanje o globalnem segrevanju in iskanje trajnostnih rešitev sta čedalje bolj vpeta v naš vsakdan. Naraščajočega trenda ni zaustavila niti pandemija. Evropa ima na voljo različne instrumente, s katerimi uresničuje tovrstne cilje. Temu področju namenja tudi veliko denarja, v prihodnje pa ga bo še več.

image_alt
Edinstveni sonaravni stolpnici v Milanu obdani z 2100 drevesi

Tzimas je poudaril, da je za doseganje postavljenih ciljev potrebna uporaba ustrezne tehnologije. Kot je dejal, jo nekaj že imamo na razpolago, nekaj pa jo bomo morali še razviti. Na tem področju se tako odpirajo številne priložnosti za podjetja, ki lahko s svojim delovanjem pripomorejo k znižanju izpustov emisij ogljikovega dioksida. Pri tem igrajo pomembno vlogo obnovljivi viri energije in uporaba električnih avtomobilov.

ESG kriteriji kot čedalje bolj pomembni kazalniki uspešnosti poslovanja

Sonja Radović, odvetnica in soustanoviteljica podjetja Codio Impact, je povedala, da je njihova naloga, da pomagajo drugim podjetjem pri implementaciji trajnostnih rešitev v poslovanje. Podjetja si namreč običajno želijo delovati trajnostno, vendar pogosto ne vedo, kako naj se tega lotijo ter kakšna je dodana vrednost takega delovanja.

Radovićeva je dejala, da podjetjem razložijo, na katerih področjih se lahko glede na njihovo dejavnost izboljšajo. Hkrati jim pojasnijo, kako zbirati podatke, ki jim bodo služili kot smernica, če so na pravi poti. Tako lahko delajo bolje in čim bolj optimizirajo procese.

Foto: Blaž Samec / Delo
Foto: Blaž Samec / Delo

Podjetjem predstavijo tudi ESG merila, ki so jim lahko v pomoč pri ugotavljanju dejanskega stanja in spremljanju napredka. Medtem ko se je v preteklosti podjetja vse preveč ocenjevalo zgolj s finančnega vidika, so ESG merila širše zastavljena. Gre namreč za okoljske, družbene in korporativne kriterije, katerim dajejo čedalje večji poudarek tudi investitorji.

Ob vprašanju, kaj bi svetovala podjetjem na začetku poti, je Radovićeva odgovorila, da je ključ v testiranju. Prepričana je, da je treba začeti čim bolj zgodaj s testiranjem izdelka / storitve. Tako namreč lahko pravočasno izmerimo njegov potencial. Na podlagi pozitivnih povratnih informacij je nato smiselno naknadno delati na izboljšavah produkta.

Ekološki odtis podjetja kot pomemben kriterij pri odločitvi za financiranje

Tobias Seikel, soustanovitelj in partner podjetja Planet A Ventures, je povedal, da iščejo startupe, ki bi jih lahko podprli z investicijskimi sredstvi. Pri odločitvi, za koga se odločiti, jim predstavlja ekološki odtis podjetja pomemben kriterij. Dejal je, da je njihova naloga zelo zahtevna, saj morajo med številnimi dobrimi idejami prepoznati tiste najboljše.

image_alt
Inovativna naprava za čiščenje oceanov

Seikel meni, da se ljudje čedalje bolj zavedamo pomena prehoda na trajnostne rešitve. Meni, da so številne trajnostne inovacije dobre, ne pa vse. Včasih podjetja poudarjajo, da so trajnostno naravnana, vendar tega s svojim delovanjem ne izkazujejo. To je le metoda, kako pritegniti investitorje, stranke in poslovne partnerje.

O investicijski konferenci Next Round

Investicijsko konferenco Next Round so organizirali ABC Accelerator, CEED Slovenia, South Central Ventures in Slovenski podjetniški sklad s podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter v partnerstvu z iniciativo Startup Slovenija.

Osrednja tema dogodka je bila, kako izboljšati poslovno okolje, da bi evropski samorogi kar najbolje uspevali. Poudarek je bil tudi na tem, kako lahko države EU in Evropska komisija prispevajo k dosegi tega cilja.

Več iz rubrike