Toksična moškost stane Nemčijo 63 milijard evrov na leto

V zadnjih letih se v javni razpravi vse pogosteje govori o tako imenovani 'toksični moškosti'.
Fotografija: V zadnjih letih se v javni razpravi vse pogosteje govori o tako imenovani 'toksični moškosti'. Foto: Gettyimages
Odpri galerijo
V zadnjih letih se v javni razpravi vse pogosteje govori o tako imenovani 'toksični moškosti'. Foto: Gettyimages

V začetku maja je v Nemčiji izšla knjiga Koliko stanejo moški: Visoka cena patriarhata (Was Männer Kosten - Der hohe Preis des Patriarchats, München, založba Heyne), ki je pritegnila veliko medijsko pozornost.

image_alt
Najbogatejše ženske na svetu so dedinje

Njen avtor je Boris von Heesen, rojen leta 1969, z dolgoletno kariero v socialnem delu, zdaj svetovalec za moške in direktor nemške organizacije za pomoč mladim. Po izobrazbi je ekonomist, specializiran za socialni marketing. Obožuje številke in je bil ustanovitelj spletne agencije za tržne raziskave. V knjigi Koliko stanejo moški predstavlja tudi serijo številk.

V zadnjih letih se v javnem razpravi vse pogosteje govori o tako imenovani "toksični moškosti". Von Heesen v uvodu knjige pravi, da se izogiba tej frazi (v nemškem toxische Männlichkeit), ker namiguje, da so moški po naravi slabi zase in za svojo okolico. »Seveda ni tako, vendar nedvomno obstajajo nezdravi, škodljivi, toksični moški vzorci vedenja. Tudi fizično nasilje, prikrivanje občutkov, dominantna drža, homofobija in seksizem so primeri tega.

Noben moški ni strupen, ampak vsak moški na bazi tradicionalne moške socializacije se včasih v družbi obnaša v škodo tako sebi kot drugim. Obstajajo tudi organizacije, ki se borijo za oblike moškosti, v katerih moški prevladujejo nad ženskami in jih podcenjujejo.« To pa so za von Heesena toksični sistemi.

Naslovnica knjige Koliko stanejo moški. Foto: MIlan Ilić
Naslovnica knjige Koliko stanejo moški. Foto: MIlan Ilić

Vsi so žrtve 'patriarhalne dogme'

Moški v veliki večini še vedno vladajo v Nemčiji. Bundestag, nemški zvezni parlament, ima v sedanjem sklicu, ustanovljenem po volitvah jeseni 2021, 35 odstotkov žensk (osem let prej jih je bilo 36,5 %). Lani je bilo med vsemi nemškimi župani le devet odstotkov žensk. Moški prevladujejo tudi na seznamu direktorjev z najvišjimi plačami v Nemčiji in na čelu največjih podjetij, ki kotirajo na borzi.

Moški večinoma gradijo svojo poslovno kariero brezkompromisno. V gospodinjstvih z otroki, mlajšimi od 18 let, kar 94 odstotkov očetov dela polni delovni čas – in le 34 odstotkov žensk. Seveda to ni pošteno do žensk, ker so prikrajšane za poklicne možnosti in ker jim v primeru ločitve grozi revščina. Poleg tega ženske v povprečju vsak dan delajo približno uro in pol več od moških neplačana dela v gospodinjstvu, veliko pogostejše skrbijo za starejše itd.

image_alt
Sara Isaković: Poznam čaroben recept za vaše cilje

Hkrati moški dominirajo na temnih straneh statistike. Lanski delež moških obsojencev v nemških zaporih je bil 93,9-odstoten; 75 odstotkov vseh umrlih zaradi alkohola je moških; 80 odstotkov nasilja v družini zagrešijo moški, 76 odstotkov samomorilcev so moški itd. Nemška družba je vsega tega očitno vajena in za to plača visoko ceno.

Von Heesen je izračunal, da moški zaporniki, moški, ki povzročajo prometne nesreče, ki so odvisniki od drog, alkohola, iger na srečo in drugih odvisnosti, potem tisti, ki se nezdravo prehranjujejo in jim ni mar za zdravje, nemško družbo dodatno obremenjujejo z najmanj 63 milijard evrov stroškov vsako leto. Večina, okoli 40 milijard evrov, so stroški odvisnosti. Resnični stroški vseh negativnih kontekstov, v katerih prevladujejo moški, so veliko višji. Predstavljeni znesek zajema le tista področja, za katera obstajajo zanesljivi podatki.

Von Heesen pravi, da je socialno potiskanje moških v tako imenovano 'patriarhalno dogmo', nepošteno tudi do moških. Družbeni pritiski jih silijo, da se osredotočajo predvsem na poklicni napredek, kar ima za posledico distanco od družine in številnih družbenih vezi.

image_alt
Poletje v Nemčiji: Vožnja po državi za 9 evrov na mesec

Vseživljenjska fiksacija na kariero pogosto povzroči, da moški neradi govorijo o svojih težavah, redkeje hodijo k zdravniku, se nezdravo prehranjujejo in se manj gibljejo. »Vse to je očitno na življenjskih robih. Moški umirajo skoraj pet let prej kot ženske in naredijo samomor trikrat pogosteje. To je klasična situacija, v kateri so vsi luzerji, moški, ženske in vsi ostali,« diagnosticira von Heesen.

Prepričan je, da ima takšno ravnanje v veliki večini primerov korenine v patriarhatu. Pravi, da je o takšnem splošnem družbenem ozračju treba končno razpravljati s finančnega vidika, in ne le družbenega. Jezik denarja kapitalistična družba najbolje razume, navaja avtor, vendar poudarja, da vse številke in statistike v knjigi zrcalijo individualne usode posameznikov, kot je na primer usoda mladega družinskega očeta, ki je ustvaril pekel za svojo življenjsko sopotnico in otroke zaradi svoje odvisnosti od iger na srečo, nato usoda staršev, ki skrbijo za sina, ki so mu v pretepu trajno poškodovani možgani, nato usoda mlade matere, ki ji je med prehitro vožnjo z motorjem poginil mož in mnoge druge.

Avtor knjige Koliko stanejo moški pravi, da mu ni cilj konfrontacija spolov, temveč boj proti tistim stereotipom, ki moške potiska v nezdravo in škodljivo vedenje. Von Heesen navaja, da obstajajo tudi negativni vzorci vedenja, v katerih prevladujejo ženske, kot je odvisnost od tablet. Pričakujemo nadaljnje raziskave.

image_alt
Legendarna slovenska provincialnost

Več iz rubrike