Težnje po krajšem delovnem času vse glasnejše

Rezultati Adeccove globalne raziskave so pokazali, kakšne spremembe delovnega okolja si lahko obetamo v prihodnje.
Fotografija: Ljudje želijo delati pametneje in ne dlje časa. Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Ljudje želijo delati pametneje in ne dlje časa. Foto: Jure Eržen / Delo

Prejšnji teden je izšla druga edicija Adeccove globalne raziskave Resetting Normal 2021: Defining the new era of work, v katero je bila vključena tudi Slovenija. Rezultati dajejo vpogled v delovne prakse, vedenje in odnos zaposlenih in bodo pomagali organizacijam, da bi se prilagodile in razvijale v pravo smer.
 
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

V raziskavo so bile vključene naslednje države: Argentina, Belgija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Danska, Finska, Grčija, Mehika, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Švedska, Švica, Turčija in Slovenija. Vsi anketiranci so stari med 18 in 60 let, zaposleni so za polni delovni čas, njihovo delo pa poteka v pisarni.
 

Ključne ugotovitve raziskave

 
Hibridno delo ne zmanjšuje produktivnosti
 
Vsak posameznik je zgodba zase. Podjetja in vodje morajo najti ustrezno ravnovesje med delom na daljavo in pisarniškim delom ter se sprijazniti z dejstvom, da ni idealne rešitve, ki bi ustrezala vsem. Vsakega zaposlenega je treba obravnavati individualno in poiskati personalizirano rešitev, ki prinaša zadovoljstvo na obeh straneh.
 
Foto: AndreyPopov / Getty Images
Foto: AndreyPopov / Getty Images

Ustvarja se potreba po krajšem delovnem tednu
 
Ljudje želijo delati pametneje in ne dlje časa. Ohranjanje fleksibilnosti in avtonomije v delovnem procesu jim predstavlja svobodo in zagotovilo, da se lahko razvijajo znotraj podjetja, v katerem delujejo. Podjetja morajo razviti kulturo zaupanja, da bodo v koraku s časom.
 
Dober vodja bo moral zaupati zaposlenim
 
Vodje v podjetjih morajo znati spodbujati dobro kulturo in ohranjati timsko delo. Zaupati morajo zaposlenim, da bo delo dobro opravljeno, izražati empatijo ter poskrbeti za varno psihološko okolje.
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

O Adeccu

 
Adecco Skupina, s sedežem v Zurich v Švici, je največji svetovni ponudnik rešitev upravljanja s človeškimi viri. Z več kot 3200 zaposlenimi in približno 100 enotami v več kot 60 državah ponuja široko izbiro storitev. Dnevno s podjetji povezuje približno 700.000 zaposlenih. Storitve, ki jih ponuja, spadajo v kategorije začasnega zaposlovanja, stalnega zaposlovanja, kariernih prehodov in razvoja talentov, kot tudi zunanjega izvajanja storitev in svetovanja. Skupina Adecco spada v skupino največjih globalnih podjetij Fortune Global 500.
 

Več iz rubrike