Težko leto za prehranski sektor

Kriza v dobavni verigi ne pojenja, na kar je Slovenija kot majhen trg posebej občutljiva. Pravo zvišanje cen je pričakovati šele v prihodnjem obdobju.
Fotografija: Hrana se bo še podražila. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Hrana se bo še podražila. Foto: Getty Images

Kot navaja STA se za prehranski sektor izteka izjemno burno leto. Pridelava in predelava hrane se ob višanju cen na začetku prehranske verige dražita, kar bomo sicer potrošniki občutili šele v prihodnjem obdobju.

image_alt
V Evropski uniji 5,2-odstotno letno povišanje cen

Situacija je izredno resna

Svetovna kriza v dobavni verigi ne pojenja kar Slovenija kot majhen trg še posebej občuti, poleg tega pa so prehranski sektor pri nas še dodatno pretresli pozeba in odpoklici nekaterih živil.

Na že tako ranljive razmere v panogi je letos močno vplivala tudi pandemija covida-19 pa tudi podnebne spremembe, politika in nekatere druge nepredvidljive okoliščine. Vse pa se posledično odraža na višjih cenah energentov, surovin, transporta pa tudi delovne sile, navaja STA.

Foto: Leon Vidic/DELO
Foto: Leon Vidic/DELO

»Če smo prej govorili samo o surovinah, zdaj govorimo o celotnem sklopu, ki se nam draži. Na drugi strani pa imamo prepočasen odziv naših kupcev, torej trgovin, javnih naročnikov in drugih sistemov, ker mislijo, da je to ena manjša podražitev, en manjši vpliv, ki ga bomo preživeli,« je za STA povedala Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Hkrati je tudi opozorila, da je situacija izredno resna in da se bodo podjetja brez hitrega odziva zlomila.

Zagorčeva meni, da bodo dvig cen na koncu najbolj občutili najranljivejši prebivalci in da je zato situacija resna in da morajo sodelovati tudi druga ministrstva ter se odzvati z različnimi socialnimi politikami.

Čeprav je v prihodnje pričakovati dodaten dvig cen živil pa trgovci morebitnega zvišanja cen ne razkrivajo. So pa za STA nekateri potrdili, da trenutno potekajo intenzivna pogajanja in da si prizadevajo kupcem še naprej zagotavljati ugodne in konkurenčne cene.

image_alt
Ali je ECB res dovolila, da je inflacija ušla izpod nadzora?

Najbolj se je podražil krompir, meso v primerjavi z lanskim letom (za enkrat) cenejše

Po drugi strani pa statistični podatki kažejo, da se cene za enkrat še niso tako močno povečale kot imajo mogoče potrošniki občutek, navajajo poznavalci. Letos novembra je bila hrana v primerjavi z enakim obdobjem lani dražja za 1,1 odstotka.

So pa toliko bolj občutne spremembe cen na letni ravni pri pomembnih skupinah živil. Najbolj se je podražil krompir in sicer za 25 odstotkov, sadje pa za sedem odstotkov. Olja in maščobe so bila letos dražja za 3,6 odstotka, kruh in pekovski izdelki za 2,8 odstotka, pri mesu pa se je podražila samo perutnina in sicer za 0,3 odstotka. Medtem ko se je svinjsko meso v primerjavi z lanskim obdobjem celo pocenilo za 8,5 odstotka, navaja STA.  

Vlada kmetijskemu sektorju obljublja več pomoči kot je predpisano

Na Kmetijsko gospodarski zbornici ocenjujejo, da je zaradi trenutnih razmer na trgu v najslabšem položaju ravno ravno živinorejski sektor. Za tretjino se je podražila krma, močno pa so se dvignile tudi cene goriv, storitev, energije, gnojil in sredstev za varstvo rastlin.

Na splošno je letos položaj kmetov nezavidljiv, statistični podatki namreč kažejo, da bo faktorski dohodek v kmetijski panogi v primerjavi z lanskim letom za 20 odstotkov nižji.

image_alt
V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

Kot še navaja STA, se v obdobju 2023-2027 v kmetijstvu obetajo dodatna sredstva. Vlada naj bi se v prihodnjih dneh seznanila s strateškim načrtom skupne kmetijske politike 2023-2027 in ga do konca leta posredovala Evropski komisiji. Glede na načrt bo Slovenija kmetijskemu sektorju prvič od članstva v EU namenila več sredstev kot je predpisano.

Več iz rubrike