Tesla presegel cilje, Musk do ogromnega bonusa

Tesla je od prvega četrtletja lani povečal prihodke za 81 odstotkov, kar je veliko več, kot so pričakovali analitiki.
Fotografija: Musku se nasmiha bajna nagrada. Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS
Odpri galerijo
Musku se nasmiha bajna nagrada. Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je v prvem četrtletju presegel zastavljene cilje poslovanja. Podjetje je zabeležil četrtletni dobiček v višini 3,3 milijarde dolarjev, s tem pa nakazal, da bo proizvodnja kljub zaprtju na Kitajskem rasla.

image_alt
Tesla odprla svojo prvo tovarno v Evropi

Mejnik presežen predčasno

Tesla je od prvega četrtletja lani povečal prihodke za 81 odstotkov, kar je veliko več, kot so pričakovali analitiki. Visoka finančna rast podjetja pa bo izvršnemu direktorju Elonu Musku prinesla 23 milijard dolarjev nagrade.

Musk je leta 2018 s podjetjem dosegel dogovor, po katerem bi mu izplačali 55,8 milijarde dolarjev bonusa, če bo v desetih letih podjetje spremenil v 650 milijard dolarjev vredno družbo.

Musk je mejnik presegel predčasno, saj je danes tržna vrednost podjetja ocenjena na več kot 1000 milijard dolarjev, od leta 2018 do danes pa se je cena delnic povečala za 1300 odstotkov, navaja The Guardian.

image_alt
Bo Elon Musk postal prvi bilijonar na svetu?

Vznemirljiva prihodnost Tesle

Musku, ki sicer ne prejema nobene plače, bo zdajšnja shema bonusov omogočila pravico do nakupa 8,4 milijona Teslinih delnic po ceni 70 dolarjev na delnico, kar je ogromen popust, glede na trenutno ceno delnice, ki je 977 dolarjev. Po dogovoru mora imeti delnice v lasti vsaj pet let, preden jih proda.

Teslin Model 3 se je podražal. Foto: Lucy Nicholson/REUTERS
Teslin Model 3 se je podražal. Foto: Lucy Nicholson/REUTERS

Po predčasnem zaključku posla iz leta 2018 se najbogatejši Zemljan z upravnim odborom podjetja o novi shemi bonusov (še) ni pogovarjal. »O dodatnih nadomestilih ne potekajo nikakršni dogovori. Prihodnost Tesle je zelo vznemirljiva, še nikoli nisem bil tako navdušen kot sem zdaj,« The Guardian povzema njegove besede.  

Musk pričakuje 50 odstotno rast

Hitro rastoča družba je nedavno odprla mega tovarni v bližini Berlina in v teksaškem Austinu, začasno pa je morala zaradi koronskih ukrepov na Kitajskem zapreti obrat v Šanghaju.

Povečanim prihodkom Tesle botruje tudi višja cena avtomobilov. Za najcenejši model 3 je bilo v prvem četrtletju treba namreč odšteti 45.000 dolarjev, kar je 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Glede na rast cen materialov in surovin bodo morali cene znova zvišati, Musk pa pričakuje tudi nadaljevanje težav z ozkimi grli v oskrbovalnih verigah. Kljub temu pričakuje, da se bodo prihodki v primerjavi z minulim letom povečali za 50 odstotkov.

image_alt
Zakaj želi Elon Musk sploh kupiti Twitter in kakšne možnosti ima?

Več iz rubrike