Tesla odprla svojo prvo tovarno v Evropi

Kljub končani gradnji je morala Tesla pred zagonom proizvodnje počakati na odobritev zvezne dežele in izpolniti vse zahtevane pogoje.
Fotografija: Nemški kancler Olaf Scholz in Elon Musk. Foto: Patrick Pleul/ REUTERS
Odpri galerijo
Nemški kancler Olaf Scholz in Elon Musk. Foto: Patrick Pleul/ REUTERS

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je na obrobju Berlina odprl svojo prvo evropsko tovarno. Avtomobilska tovarna v kraju Grünheide velja za enega najpomembnejših industrijskih projektov na vzhodu Nemčije.

image_alt
Mate Rimac in Elon Musk skupaj v New Yorku

Največja tovarna baterijskih celic na svetu

Elon Musk je gradnjo tovarne sicer napovedal leta 2019. Ta se je nato začela leta 2020 in tovarna je bila kljub nekaterim pomislekom zgrajena v dveh letih. V tem obdobju se je Tesla soočila s številnimi administrativnimi in pravnimi ovirami. Med drugim so lokalni prebivalci izrazili zaskrbljenost glede morebitnega negativnega vpliva tovarne na okolje.

Pridobivanje dovoljenj se je zavleklo tudi zaradi navedbe Tesle, da namerava na lokaciji dodati obrat za proizvodnjo baterij, ki je sicer še v gradnji.

Musk je takrat napovedal, da bo to največja tovarna baterijskih celic na svetu. To je zahtevalo nova posvetovanja z lokalnimi prebivalci in je odložilo postopek odobritve.

Model Y, ki se bo proizvajal v novi evropski Teslini tovarni. Foto: POOL/REUTERS
Model Y, ki se bo proizvajal v novi evropski Teslini tovarni. Foto: POOL/REUTERS

Kljub temu da je bila tovarna za proizvodnjo avtomobilov že dokončana, je morala Tesla pred zagonom proizvodnje počakati na odobritev zvezne dežele in izpolniti vse zahtevane pogoje, navaja STA.

Musk kljub velikim stroškom zavrnil finančno pomoč

V začetku tega meseca je vlada nemške zvezne dežele Brandenburg prižgala zeleno luč za začetek proizvodnje. Ministrski predsednik Dietmar Woidke meni, da je odobritev delovanja tovarne pomembna za gospodarsko prihodnost dežele, ki se v zadnjem času sooča z upadanjem števila prebivalcev in visoko stopnjo brezposelnosti.

»Nismo več podaljšana delovna miza Zahoda,« je takrat dejal Woidke in dodal, da je Brandenburg dežela podnebno nevtralne mobilnosti.

Musk je sprva ocenil, da bo investicija v tovarno težka približno 1,1 milijarde evrov, a so se že v času gradnje stroški povečevali. Kljub temu je po poročanju tujih medijev novembra lani zavrnil državno finančno pomoč.

Tovarna je bila javnosti sicer prvič predstavljena že v začetku oktobra lansko leto na prireditvi County Fair. Obiskovalci so si lahko ogledali tovarno, testno vozili Teslin Model Y in se med poslušanjem Muskovega govora okrepčali na številnih stojnicah s hrano in pijačo.

image_alt
Kako dolgo zdržijo Tesline baterije in koliko stane zamenjava?

Na otvoritvi kupcem osebno izročil avtomobile

Uradnega odprtja tovarne so se udeležili tudi nemški kancler Olaf Scholz, gospodarski minister Robert Habeck in premier zvezne dežele Brandenburg Dietmar Woidke.

Scholz je ob odprtju tovarne dejal, da je to dokaz industrijskega prestiža vzhodne Nemčije. »Vzhod je v ospredju industrije,« je poudaril nemški kancler in obenem pohvalil hitrost postavitve tovarne.

»To je poseben dan za regijo, poseben dan za Nemčijo in poseben dan za nemški mobilnostni prehod,« pa je ob odprtju dejal Habeck.

Tesla pričakuje, da bo v prvi fazi obratovanja 12.000 zaposlenih proizvedlo 500.000 električnih avtomobilov letno.

»To je velik dan za to tovarno,« je na otvoritveni slovesnosti dejal Musk, prvim kupcem pa osebno izročil prvih 30 v Evropi proizvedenih električnih avtomobilov modela Y, še navaja STA.

image_alt
Abramovičevo superjahto blokirali mladi Ukrajinci

Več iz rubrike