Kolo prihodnosti: električno kolo Tesla Model B?

Električno kolo prihodnosti Tesla Model B uporablja senzorje za zaznavanje okolice, takor ponuja varnejši način vožnje. Omogoča tudi funkcijo avtopilota.
Fotografija: Električno kolo Tesla Model B. FOTO: Kendall Toerner
Odpri galerijo
Električno kolo Tesla Model B. FOTO: Kendall Toerner

Tesla je svetovno znano podjetje, prepoznavno predvsem po svojih električnih avtomobilih, akumulatorjih za shranjevanje energije, solarnih strešnikih in podobnih izdelkih. Se bo v prihodnje podalo tudi na trg električnih koles?

Kot poroča Yanko Design, je Kendall Toerner, industrijski oblikovalec iz Seattla, zasnoval model električnega kolesa Tesla Model B. Gre za vozilo, ki bi predstavljalo nekakšen hibrid med klasičnim kolesom in avtomobilom, hkrati pa bi poskrbelo tudi za varnost, učinkovitost in manjšo porabo energije.

Električno kolo Tesla Model B. FOTO: Kendall Toerner
Električno kolo Tesla Model B. FOTO: Kendall Toerner

Tako Teslino električno kolo bi bilo lahko opremljeno s senzorji, ki zaznavajo okolico vozila. Tako imenovani LiDAR senzorji bi poskrenirali okolico in voznika opozorili na morebitne nevarnosti. S tem bi bilo poskrbljeno za večjo stopnjo varnosti med vožnjo. Na vsakem kolesu bi se nahajal po en upravljalni motor, kar bi skupaj tvorilo dvojni pogon sistema B. To bi omogočilo kar najboljši oprijem podlage, ne glede na njeno vrsto in naklon.

Umetna inteligenca


Toerner si tako kolo prestavlja v beli barvi, ki da vozilu dodaten pridih elegance. Uporabnik bi lahko med vožnjo kolesa vključil funkcijo avtopilota. S tem bi se aktivirala umetna inteligenca, ki bi prek senzorjev zaznavala objekte v okolici in poskrbela za varno obračanje kolesa. V sklopu kolesa bi bili na voljo tudi posebej kolesarski radar, kamere in ultrazvočni senzorji. 

Električno kolo Tesla Model B. FOTO: Kendall Toerner
Električno kolo Tesla Model B. FOTO: Kendall Toerner

Ducati in Harley-Davidson že imata v ponudbi e-kolesa, prav tako BMW. Tudi Mercedes že razteza svoje lovke v smeri električnih koles. Kdaj bo torej Elon Musk napovedal Teslino električno kolo?

Odgovor je verjetno zelo blizu: če obstaja Teslina Tequilla, zakaj ne električno kolo? Kljub temu zaenkrat ni konkretnih odgovorov s strani podjetja. 


Zaenkrat gre zgolj za model, lahko pa bi tako kolo v prihodnje res prišlo na trg. Po besedah oblikovalca je za oblikovanje modela uporabljal preplet takih kolesarskih in avtomobilskih tehnologij in sistemov, ki so sicer že na voljo v obeh panogah.

Več iz rubrike