Telekom Slovenije v prevzem družbe Actual I.T.

Telekom Slovenije je včeraj sklenil pogodbo o nakupu družbe Actual I.T., katere dogovorjena vrednost je 30 milijonov evrov.
Fotografija: Telekom Slovenije. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Telekom Slovenije. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Telekom Slovenije je včeraj prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da je minuli petek prejel obvestilo, da je upravni odbor družbe DBA Group podal soglasje k prodaji 2.040.275 oz. 100 odstotkov delnic družbe Actual I.T.. S tem se je uspešno zaključil postopek pogajanj Telekoma z družbama DBA informacijske tehnologije in DBA Group o nakupu vseh delnic družbe Actual I.T., poroča STA.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Pogodba sklenjena pod več odložnimi pogoji

Pogodba o nakupu delnic je bila sklenjena včeraj. Iz Telekoma so sporočili, da je bila sklenjena pod več odložnimi pogoji. Ti morajo biti izpolnjeni pred izvedbo transakcije. Do te naj bi po njihovih navedbah sicer prišlo v roku naslednjih šestih mesecev.

Kupnina bo določena in izračunana na podlagi dogovorjene formule, upoštevaje celotno vrednost družbe Actual po stanju na 31. december 2021, ocenjeno vrednost njene zadolženosti, ocenjeno vrednost denarnih sredstev in ocenjeno vrednost razlike med obratnim kapitalom in ocenjeno vrednostjo planiranega obratnega kapitala, vse po stanju na datum zaključka transakcije, in bo predmet prilagoditve po mehanizmu prilagoditve, ki bo opravljen v roku 60 dni od datuma zaključka transakcije, so v največjem slovenskem telekomunikacijskem podjetju pojasnili že dopoldne.

Telekom Slovenije bo s to potezo okrepil svoj položaj na slovenskem trgu IKT

Dogovorjena celotna vrednost družbe je 30 milijonov evrov. Ob upoštevanju omenjene formule bi znesek kupnine za 100 odstotkov delnic, če bi bil zaključek transakcije opravljen 31. decembra 2021, znašal 20,627 milijona evrov.

»Navedeni nakup je skladen s sprejetim strateškim poslovnim načrtom Skupine Telekom Slovenije in predstavlja pomemben mejnik pri uresničevanju zastavljene strategije. Telekom Slovenije bo na ta način okrepil svoj položaj na slovenskem trgu IKT in s pomembnimi sinergijami ustvaril temelje za nadaljnji razvoj,« so v Telekomu Slovenije utemeljili prevzem.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

Leta 2020 Actual ustvaril 600.000 evrov čistega dobička

Actual je sicer koprsko podjetje, ki ga je pred sedmimi leti kupila DBA. Z nakupom s strani Telekoma bo to ponovno prešlo v slovenske roke. Leta 2020 je Actual ustvaril 38,1 milijona evrov prihodkov in slabih 600.000 evrov čistega dobička. Finančni dolg skupine je ob koncu leta znašal dobrih 10 milijonov evrov.

V upravi Telekoma naj sicer ne bi bili soglasni glede nakupa. Septembra lani naj bi po poročanju medijev od petih članov uprave trije glasovali za, dva pa proti. Ker nakup ni bil podprt s strani vseh članov, so imeli tudi nadzorniki precej težav s potrditvijo posla, do katerega pa je v končni fazi le prišlo.

image_alt
Pipistrel prodan ameriški družbi

Več iz rubrike