Tatjana Zagorc: nedopustno dramatiziranje in sprenevedanje sindikata kmetov

Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc izjave sindikata kmetov o prekinitvi pogovorov o oblikovanju cen pšenice zavrača kot nedopustno dramatiziranje in sprenevedanje.
Fotografija: Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Odpri galerijo
Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO

Zagorčeva se je na ogorčenje kmetov, ker so partnerji iz žitne verige odpovedali pogovore o odkupu pšenice, odkupovalci pa sami določili cene, ki so za okoli 10 evrov nižje od lanskih, odzvala z besedami, da so predstavniki sindikata kmetov vedeli, da bodo nekateri organizatorji odkupa določili končno ceno pšenice že prejšnji teden, poroča STA.

»Zato je njihovo sedanje sprenevedanje popolnoma odveč,« je dejala Zagorčeva in dodala, da so se - glede na razmere v preteklem tednu, ko je že več odkupovalcev določilo končno odkupno ceno - v telefonskem razgovoru s predstavnikom sindikata kmetov odločili, da pogajanja niso potrebna.

Na sestanku partnerjev žitne verige se lahko določijo intervali odkupnih cen, ki pa izgubijo smisel, če je že več posameznih organizatorjev odkupa določilo končne cene, je povedala Zagorčeva in nadaljevala, da so »natolcevanja o kartelnem dogovarjanju na malici pod ravnijo strokovne in korektne komunikacije. Vrsto netočnih informacij in insinuacij, ki jih niza predstavnik Sindikata kmetov Slovenije, pa je nemogoče prenašati«.Zagorčeva ob zapletu še meni, da so se kmetje pred jesenskimi volitvami v organe svoje stanovske zbornice spustili v boj z vsemi deležniki ter tudi z neodvisnimi institucijami, kot je Kmetijski inštitut Slovenije, ter da je trenutna komunikacija nedopustna in krivična do podjetij in zadrug, ki so organizatorji odkupa in na svojih plečih nosijo tveganje nadaljnje prodaje pšenice in moke.

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Oglasil se je tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič, ki je »izredno presenečen« nad prekinitvijo razgovorov med deležniki v žitni verigi.

»Ta je ena najstarejših prehranskih verig v Sloveniji, vse do letos so deležniki v njej dosegli dogovor glede odkupne cene pšenice, služila je tudi kot dober primer za ministrstvo za kmetijstvo, ki je spodbujalo njeno delovanje,« je pojasnil.

Po njegovih besedah je bila žitna veriga ves čas primer, kako lahko deležniki dosežejo dogovor in »spravijo pod streho« vsakoletno žetev, odpoved sodelovanja enega dela deležnikov pa ne pomeni samo odpovedi v tem letu, temveč bo imela posledice tudi v prihodnje.

»Če sem kot varuh lansko leto pozdravil doseženi dogovor kot primer dobre prakse, v letošnjem letu izražam nezadovoljstvo ob tem, kar se je zgodilo. Pozivam vse deležnike v žitni verigi, da obnovijo pogovore in zaključijo letošnjo žetev z dogovorom,« je še dodal varuh.

Več iz rubrike

Komentarji: