T-2 od srede testira mikro bazne postaje omrežja 5G

Telekomunikacijska družba T-2 je v sredo na sedežu podjetja v Ljubljani vzpostavila pilotno mobilno omrežje pete generacije (5G).
Fotografija: FOTO: REUTERS/Thilo Schmuelgen 
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Thilo Schmuelgen 

Kot so sporočili iz T-2, tako kot prvi slovenski mobilni operater testirajo mikro bazne postaje, ki z manjšo izsevano močjo pokrivajo manjša območja, kjer se pričakuje visoka uporaba mobilnih storitev, zlasti v urbanih središčih in gosto naseljenih krajih. V nadaljevanju pilotnega projekta bodo sistem razširili z makro baznimi postajami, ki omogočajo večje področje pokrivanja v Sloveniji.

FOTO: REUTERS/Denis Balibouse 
FOTO: REUTERS/Denis Balibouse 
V okviru pilotne postavitve so dosegli kapacitete prenosa več kot en gigabit na sekundo v smeri do uporabnika. Bazne postaje delujejo v frekvenčnem spektru 3600 megahercov, za katere je T-2 od agencije za komunikacijska omrežja in storitve pridobil odločbo za dodelitev radijskih frekvenc za namen testiranja 5G.

Družba načrtuje pridobitev potrebnega radiofrekvenčnega spektra na prihajajočem razpisu in dražbi ter nato gradnjo mobilnega omrežja, ki ji bo omogočalo pokrivanje večjega dela Slovenije z lastnim mobilnim signalom.

Ob tem pričakuje, da bo razpis agencije pripravljen na način, da bo spodbujal konkurenco med mobilnimi operaterji ter s tem raznoliko ponudbo storitev za poslovne in zasebne uporabnike.


»V prihodnjih letih se pričakuje polna uveljavitev storitev 5G, ki bodo sobivale s storitvami 4G, hkrati pa zaton in ukinitev storitev GSM in UMTS. Mobilne storitve 5G bodo v veliki meri preoblikovale naše komuniciranje, saj ne bodo omogočale le visokih kapacitet prenosa, temveč tudi internet stvari, ki predstavlja tehnološko podlago za razvoj pametnega doma, podjetij, mest, vasi in podeželja,« so dodali v družbi.

Več iz te teme:

Več iz rubrike