Švico čaka največji padec BDP v pol stoletja

Švico letos čaka globoka recesija, je ta teden opozorila švicarska centralna banka.
Fotografija: Švicarski BDP je v prvem letošnjem četrtletju nazadoval za 2,6 odstotka. FOTO: Arnd Wiegmann / REUTERS
Odpri galerijo
Švicarski BDP je v prvem letošnjem četrtletju nazadoval za 2,6 odstotka. FOTO: Arnd Wiegmann / REUTERS

Centralna banka bogati alpski državi napoveduje šestodstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), kar bo predstavljalo največji padec po naftni krizi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v banki, je v zadnjih mesecih v Švici zaradi pandemije covida-19 drastično nazadovala večina ekonomskih kazalnikov. Med drugim so posebej izpostavili rast brezposelnosti in rekordno slabo razpoloženje potrošnikov.Švicarski BDP je v prvem letošnjem četrtletju nazadoval za 2,6 odstotka, podatki za drugo četrtletje pa bodo še mnogo slabši, saj je bilo gospodarstvo najbolj prizadeto v aprilu, so poudarili centralni bankirji. 

Konec maja, ko je država sprostila večino restriktivnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, se je sicer začelo švicarsko gospodarstvo pobirati. Do resnejšega okrevanja naj bi prišlo v drugi polovici leta.


A projekcije spremlja še precejšnja negotovost, je opozoril guverner centralne banke Thomas Jordan. "Upamo pa lahko, da je najhuje za nami," je dodal.

Centralna banka ta teden ni posegla v ključno obrestno mero, ki je tako ostala pri -0,75 odstotka, je pa sprejela ukrepe za povečanje likvidnosti.

Več iz rubrike

Komentarji: