Svet kapitala: Vsi imamo mnenje, a ne poznamo niti osnovnih dejstev

Zgodba o dopolnilnem zavarovanju v Sloveniji že malo spominja na mehiško telenovelo. Vsa leta ista zgodba, isti igralci, navidezno vedno novi zapleti, ki škandalozno odnašajo ministre za zdravje …
Fotografija: Jutri v poslovnem tedniku Svet kapitala preberite ... Foto: A. S. H.
Odpri galerijo
Jutri v poslovnem tedniku Svet kapitala preberite ... Foto: A. S. H.

Predsednica katedre za ekonomijo Ekonomske fakultete v Ljubljani, Petra Došenović Bonča tokrat razmišlja o sagi dopolnilnega zavarovanja, ki se v Sloveniji vleče že od davnega leta 2003. Prepričana je, da je že skrajni čas, da bi v vezi z njim nehali enačiti solidarnost z dohodkovno solidarnostjo. »Dopolnilno zavarovanje pri nas je primer najbolj solidarnega zasebnega zavarovanja, kar je mogoče,« poudarja. Recimo … za socialno ogrožene doplačila krije proračun, ZZZS je samo za leto 2018 iz tega naslova prejel 14,2 milijona evrov.

Pišemo tudi o bizarnih trendih, ki se kot suho zlato prodajajo po spletu in obljubljajo nemogoče, ali vsaj večno mladost. Če smo se zmrdovali nad bikovo spermo ali kaviarjem v kremah za 300 dolarjev, kaj porečemo trendu mazanja obraza s spermo? In še čim drugim?

Po zaključku dogodka Delove podjetniške zvezde, kjer smo v začetku novembra že tretjič zapored podelili prestižno nagrado, smo se pogovarjali z Žigo Vavpotičem, ki verjame, da zveze in poznanstva ne smejo biti težava. No, razen, če bi živeli v mafijski državi … Kar mogoče za Slovenijo sploh ne bi bilo slabo, bi vsaj vedeli kdo to so. Kaj je 35-letnik spoznal na vseh potovanjih in kakšne izkušnje ga spremljajo na zavidljivi poslovni poti, preberite v jutrišnji številki poslovnega tednika Svet kapitala.

Pogledali smo tudi v zakulisje delovanja podjetja Nike, kako lahko (ne)sinhrono deluje veza med zagonskim podjetjem in korporacijo in druge zgodbe.

Svet kapitala. Ker vam privoščimo dobro branje.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: