Svet kapitala: Vsi imamo mnenje, a ne poznamo niti osnovnih dejstev

Zgodba o dopolnilnem zavarovanju v Sloveniji že malo spominja na mehiško telenovelo. Vsa leta ista zgodba, isti igralci, navidezno vedno novi zapleti, ki škandalozno odnašajo ministre za zdravje …
Fotografija: Jutri v poslovnem tedniku Svet kapitala preberite ... Foto: A. S. H.
Odpri galerijo
Jutri v poslovnem tedniku Svet kapitala preberite ... Foto: A. S. H.

Predsednica katedre za ekonomijo Ekonomske fakultete v Ljubljani, Petra Došenović Bonča tokrat razmišlja o sagi dopolnilnega zavarovanja, ki se v Sloveniji vleče že od davnega leta 2003. Prepričana je, da je že skrajni čas, da bi v vezi z njim nehali enačiti solidarnost z dohodkovno solidarnostjo. »Dopolnilno zavarovanje pri nas je primer najbolj solidarnega zasebnega zavarovanja, kar je mogoče,« poudarja. Recimo … za socialno ogrožene doplačila krije proračun, ZZZS je samo za leto 2018 iz tega naslova prejel 14,2 milijona evrov.

Pišemo tudi o bizarnih trendih, ki se kot suho zlato prodajajo po spletu in obljubljajo nemogoče, ali vsaj večno mladost. Če smo se zmrdovali nad bikovo spermo ali kaviarjem v kremah za 300 dolarjev, kaj porečemo trendu mazanja obraza s spermo? In še čim drugim?

Po zaključku dogodka Delove podjetniške zvezde, kjer smo v začetku novembra že tretjič zapored podelili prestižno nagrado, smo se pogovarjali z Žigo Vavpotičem, ki verjame, da zveze in poznanstva ne smejo biti težava. No, razen, če bi živeli v mafijski državi … Kar mogoče za Slovenijo sploh ne bi bilo slabo, bi vsaj vedeli kdo to so. Kaj je 35-letnik spoznal na vseh potovanjih in kakšne izkušnje ga spremljajo na zavidljivi poslovni poti, preberite v jutrišnji številki poslovnega tednika Svet kapitala.

Pogledali smo tudi v zakulisje delovanja podjetja Nike, kako lahko (ne)sinhrono deluje veza med zagonskim podjetjem in korporacijo in druge zgodbe.

Svet kapitala. Ker vam privoščimo dobro branje.

Več iz rubrike

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

aktualno

Poslujte sodobno z uporabo naprednega paketa

Digitalne storitve vsak dan znova dokazujejo, da so dobrodošla rešitev za naš natrpani vsakdan. Z njihovo pomočjo se lahko opravkov lotimo kar od doma ali med potjo; vse, kar potrebujemo, so le račun…

Komentarji: