Svet kapitala: Učimo podatke ali kompetence?

»Naš šolski sistem je zastarel, prednost daje učenju na pamet in premalo spodbuja samoiniciativnost in pogum, da bi izstopali iz povprečja.«
Fotografija: Jutri v poslovnem tedniku Svet kapitala preberite ... Foto: A. S. H.
Odpri galerijo
Jutri v poslovnem tedniku Svet kapitala preberite ... Foto: A. S. H.

V aktualni številki Sveta kapitala, ki ga dobite že jutri s časnikom Delo, preberite o po mnenju sogovornikov zastarelem šolskem sistemu. Mladi so po končanem šolanju izžeti in opremljeni s preveč podrobnim znanjem, ki ga pri delu ne potrebujejo, po drugi strani pa imajo premalo kompetenc, ki bi jim pomagale biti uspešnejši pri delu. Pripravili smo tudi video anketo, kjer naključne mimoidoče na ljubljanskih ulicah sprašujemo, ali po njihovem mnenju otroke v šoli učijo, kako stopiti iz povprečja in osvojiti svet?Listnato drevo, ki ga zaradi velike potrebe po vodi marsikdo sovraži, hrani ogromne zaloge ogljikovega dioksida. So mandljevci rešitev v času podnebnih sprememb, se sprašuje in raziskuje Simona Drevenšek.

Pišemo tudi o panterju med ognjenimi zvermi; Rosenbauer je vodilno podjetje za gasilske tehnologije za zaščito pred požari in posredovanje ob nesrečah – ter največji izvoznik gasilskih vozil na svetu. Njihova vozila vzbujajo občudovanje nad njihovim dizajnom in zmogljivostmi. A čeprav ima podjetje polno knjigo naročil, njihove napovedi za naslednje leto kažejo upočasnitev rasti gasilskega trga, predvsem na račun trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko in počasnejše gospodarske rasti v Evropi.

Preberite tudi zgodbo o trgovini na nikogaršnji zemlji, kaj se danes dogaja z včasih tako obleganimi duty free trgovinami na meji s sosednjimi državami?

V Svetu kapitala pa boste lahko našli tudi intervju z Martinom Reevesom, direktorjem Inštituta BCG Henderson, ki zatrjuje, da so finančni kazalniki iluzija in, da podjetja niso dolgoživa. Ponuja tudi šest načel živih organizmov za gradnjo prožnih podjetij, ki bodo cvetela tudi v času sprememb.

                      In druge zgodbe. Jutri v Svetu kapitala.

Več iz rubrike

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

aktualno

Poslujte sodobno z uporabo naprednega paketa

Digitalne storitve vsak dan znova dokazujejo, da so dobrodošla rešitev za naš natrpani vsakdan. Z njihovo pomočjo se lahko opravkov lotimo kar od doma ali med potjo; vse, kar potrebujemo, so le račun…

Komentarji: