Sredozemlje zaradi vojne v Ukrajini izgublja denar

Hrvaška, nekdaj najljubša destinacija bogatih jahtarjev je zaradi vojne v Ukrajini pozabljena.
Fotografija: Abramovičevo Eclipse letos na hrvaški obali ne bomo zasledili. Foto: YORUK ISIK/REUTERS
Odpri galerijo
Abramovičevo Eclipse letos na hrvaški obali ne bomo zasledili. Foto: YORUK ISIK/REUTERS

Še nedavno je Hrvaška veljala za najljubšo destinacijo bogatih lastnikov jaht, ki so predvsem v Dubrovniku v samo nekaj tednih porabili do pol milijon evrov.

image_alt
Korčula zasenčila sanjske Maldive

Bo pa zato Turčija imela boljšo sezono

Letos pa se je trend obrnil, namreč noben lastnik jahte se ni odločil za 'hrvaški Monte Carlo', navajajo hrvaški mediji. Poznavalci menijo, da je glavni razlog dejstvo, da so lastniki luksuznih jaht večinoma ruski oligarhi, ki se izogibajo Evropi, kjer bi jim lahko zaplenili premoženje.

»Vzrok za odsotnost jahtarjev je predvsem stanje zaradi vojne v Ukrajini, velik del jahtarjev v Sredozemlju pa so bili vedno Rusi, je dejal direktor BWA Yachting Croatia Dorijan Dujmić in dodal, da jih ne pričakujejo nikjer v Sredozemlju, od tega pa bo največ koristi imela Turčija.

Letos se Sredozemlja izogibajo tudi ameriški bogataši. Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
 
Letos se Sredozemlja izogibajo tudi ameriški bogataši. Foto: Tonci Plazibat/CROPIX  

»Turčija bo zagotovo imela boljšo sezono od nas, saj je veliko ruskih plovil že v Turčiji. Za zdaj delamo dobro, vendar pričakujem, da bo v tej sezoni manj gostov kot prejšnji dve leti med pandemijo,« je še povedal Dujmić.

Vse manj letov

Kot navaja Poslovni dnevnik, tudi na dubrovniškem letališču v primerjavi z enakim obdobjem lani, zasebna letala malo pristajajo. Razlog je verjetno isti; bogati Rusi Hrvaško obidejo, Američanom pa se zdi država preblizu Ukrajini in vojni.

image_alt
Kaj se bo zgodilo z razkošnimi vilami ruskih bogatašev na Jadranu?

Ivan Maslać, komercialni direktor letališča Dubrovnik je za hrvaške medije razkril, da je bilo od začetka leta do sredine maja opravljenih manj kot 250 poslovnih letov. Sicer je bilo glede na enako obdobje lani na splošno opravljenih za približno 13,83 odstotka letalskih operacij več.

»Lani so pomemben del prometa splošnega in poslovnega letalstva sestavljala večja letala (Bombardier Global Express, Gulfstream V itd.), ki so v zasebni lasti, na letališču Dubrovnik pa tudi letos pričakujejo velik del prometa splošnega in poslovnega letalstva istega profila. Seveda zaradi sankcij, uvedenih proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, pričakujemo manjše število ruskih potnikov – gostov,« je zaključil Maslać.

image_alt
Moderna razkošna jahta, ki velja za umetnino med plovili

Več iz rubrike