Srbska veja C&A v stečaj zaradi zaradi organizirane carinske prevare

Podjetje C&A Srbija, ki sodi pod okrilje nizozemskega trgovca z oblačili C&A, je razglasilo plačilno nesposobnost in uvedlo stečajni postopek.
Fotografija: C&A Srbija naj bi tihotapila kitajsko blago. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
C&A Srbija naj bi tihotapila kitajsko blago. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kot pojasnjujejo v C&A Srbija, so bili tarča organizirane carinske prevare, ki so jo izvedli neznani storilci. Odločitev bo prizadela 14 trgovin in približno 135 zaposlenih v Srbiji, so zapisali v sporočilu za javnost.

image_alt
H&M skrbi, da bomo zaradi podražitev manj zapravljali za oblačila

Med storilci je eden izmed poslovnih partnerjev C&A Srbije, medtem ko drugi storilci še niso znani. Ti so sistematično izvedli več kot 300 goljufivih dejanj, ki kršijo srbske carinske predpise, so pojasnili v srbskem podjetju.

Več kot 300 goljufivih uvozov

»Omenjeni storilci so z zlorabo logotipa C&A, ugodnega carinskega položaja in pooblastil za zastopanje carinskega zastopnika družbe C&A v Srbiji sistematično izvedli več kot 300 goljufivih uvozov,« so navedli. Kaznivo dejanje je bilo odkrito oktobra 2021, ko je srbski carinski organ družbo prvič obvestil o goljufivih uvozih.

V C&A Srbija ob tem poudarjajo, da gre za zelo specifično zadevo, ki velja zgolj za Srbijo. »Ta razvoj dogodkov na nikakršen način ne vpliva na druga tržišča družbe C&A,« so pojasnili.

Kaznivo dejanje je bilo odkrito oktobra 2021, ko je srbski carinski organ družbo prvič obvestil o goljufivih uvozih. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Kaznivo dejanje je bilo odkrito oktobra 2021, ko je srbski carinski organ družbo prvič obvestil o goljufivih uvozih. FOTO: Getty Images/iStockphoto

C&A: Ne moremo nositi odgovornosti

Na podlagi dokazov večmesečne preiskave so v družbi prepričani, da ne bi smeli nositi posledic tega kaznivega dejanja. Kljub temu je srbski carinski organ zavzel stališče, da je družba C&A Srbija dolžna plačati carinske dajatve za blago, prijavljeno v okviru goljufivih uvozov.

»Po temeljiti analizi položaja je vodstvo družbe C&A Srbija prišlo do zaključka, da tveganja, povezanega z nadaljnjim izpodbijanjem pravnega položaja, na katerega se opirajo srbski organi, ni mogoče nositi odgovorno. Glede na finančni obseg terjatev proti družbi C&A Srbija je bilo vodstvo danes prisiljeno razglasiti plačilno nesposobnost,« so zapisali in dodali, da bo nadaljnje postopke vodil imenovani stečajni upravitelj.

image_alt
6 najbogatejših italijanskih modnih oblikovalcev

Proračun oškodovan za vsaj šest milijonov evrov

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je bil srbski državni proračun na račun kaznivega dejanja oškodovan za najmanj šest milijonov evrov. Na carinski upravi so za Tanjug pojasnili, da nimajo podatkov, da bi kdo od zaposlenih na carini sodeloval pri zlorabah, a da bo tudi to predmet preiskave, ki je trenutno še v teku.

C&A Srbija naj bi tihotapila kitajsko blago, je poročanje medijev povzel Tanjug.

Družba C&A s sedežem v nemškem Düsseldorfu ima v 18 evropskih državah več kot 1300 trgovin, v katerih je zaposlenih več kot 25.000 ljudi.

Več iz rubrike