Spremembe pri igrah na srečo pripravljene na potrditev

Pripravljen je predlog novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij.
Fotografija: Igralnica Perla Blackjack Ruleta Poker igralništvo hazarderstvo igre na srečo 10.9.2013 Nova Gorica Slovenija. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Igralnica Perla Blackjack Ruleta Poker igralništvo hazarderstvo igre na srečo 10.9.2013 Nova Gorica Slovenija. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Na potrditev čaka predlog novele zakona o igrah na srečo, v sklopu katerega je med drugim predvidena delna liberalizacija tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij, poroča STA.

V trenutni situaciji imata dovoljenje za prirejanje klasičnih iger na srečo v Sloveniji le dva prireditelja. To sta Loterija Slovenije in Športna loterija. V primeru, da bo predlagane spremembe potrdil DZ, bo prirediteljev lahko tudi pet.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

V sklopu novosti na tem področju se predvideva odpravo večine omejitev pri lastništvu igralnic ter dodeljevanju koncesij na podlagi javnega razpisa. Če je do zdaj veljalo, da je morala imeti družba, ki je želela pridobiti koncesijo za prirejanje iger na srečo, sedež v Sloveniji, to po novem ne bo več potrebno. Prav tako se odpravlja omejitev, da lahko dobijo koncesijo zgolj gospodarske družbe.

Spremembe so bile obravnavane že decembra lani

Obravnava predlaganih sprememb se je sicer začela že decembra lani. Finančni minister Andrej Šircelj je takrat pojasnil, da bo s spremembami zagotovljena večja stopnja varstva potrošnikov ter večja varnost in stabilnost poslovanja prirediteljev iger na srečo. Podobno meni tudi poslanec SDS Marko Pogačnik, ki je pred dnevi dejal, da ta zakon prinaša večjo varnost za igralce, večjo regulativo ter več prihodkov tako za državo, Fundacijo za šport in Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ki prejemata denar iz koncesijskih dajatev.

Grosuplje, 09.09.2019. Pošta Slovenije, Loterija Slovenije. Foto: Igor Mali/Delo
Grosuplje, 09.09.2019. Pošta Slovenije, Loterija Slovenije. Foto: Igor Mali/Delo

Opozicija se z zgornjimi trditvami ni strinjala. Matjaž Nemec iz SD je spremembe označil kot nekonsistentne in škodljive, medtem ko je Jože Lenart iz LMŠ prepričan, da dva ponudnika klasičnih iger na srečo glede na velikost Slovenije zadoščata.

Koalicijski poslanci so na seji predlagali, da se zakonsko predpisana najnižja stopnja koncesijske dajatve za prirejanje klasičnih iger na srečo zviša; in sicer s petih, kolikor je zapisala vlada v osnutku zakona, na 25 odstotkov. Ta stopnja namreč trenutno ni določena, se pa giblje med 25 in 45 odstotki.

image_alt
Zaradi inflacije zaskrbljeni celo milijonarji

Člani odbora so dopolnilo podprli, s tem pa tudi pravno podlago, da se jima v primeru, da omenjeni fundaciji s prenovljenim zakonom ne bosta več deležni toliko sredstev, kot sta jih bili v povprečju zadnjih treh let, razliko zagotovi iz državnega proračuna.

Opozicija si je sicer prizadevala, da bi iz predloga črtala več členov, ki so se ji zdeli škodljivi, vendar pa nobeno dopolnilo ni zbralo zadostnega števila glasov. To pomeni, da je za igralnice še naprej predvidena odprava večine omejitev, ki so vezane na lastništvo. Kot je dejal Nemec, naj bi to pomenilo ločitev turističnega in igralniškega dela v novogoriškem Hitu, nato pa razprodajo slednjega.

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Več iz rubrike