Sodišče Franciji naložilo rekordno kazen zaradi onesnaževanja zraka

Francosko sodišče je vladi predsednika Emmanuela Macrona naložilo 10 milijonov evrov kazni.
Fotografija: Emmanuel Macron. Foto: KONRAD K./Pool/ABACAPRESS.COM
Odpri galerijo
Emmanuel Macron. Foto: KONRAD K./Pool/ABACAPRESS.COM

Francosko sodišče je vladi predsednika Emmanuela Macrona naložilo 10 milijonov evrov kazni, največ v zgodovini sodišča, ker ji ni uspelo znižati onesnaženost zraka na zadovoljivo raven. Pri tem je sodišče opozorilo, da bo v pol leta to storilo ponovno, če pristojni ne bodo dovolj hitri v boju s smogom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.
image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

Glavno francosko upravno sodišče je pojasnilo, da vladni ukrepi ne zadoščajo za izboljšanje kakovosti zraka, ker se nekateri morda ne bodo izvajali, njihovi verjetni učinki pa niso bili ustrezno ocenjeni.

Emmanuel Macron. Foto: Martin Bureau/Pool via REUTERS
Emmanuel Macron. Foto: Martin Bureau/Pool via REUTERS
Lani je sodišče presodilo, da vladi ni uspelo implementirati odločitve sodišča iz leta 2017 za zajezitev onesnaženosti zraka. Vlada ima zdaj šest mesecev časa, da sprejme popravne ukrepe, sicer bo na vsake pol leta prejela 10 milijonov evrov globe, dokler se kakovost zraka ne bo izboljšala. Po preteku šestmesečnega roka bo sodišče svojo grožnjo zdaj tudi uresničilo.

Kot navaja AFP, naj bi bilo onesnaženje zraka odgovorno za 40.000 prezgodnjih smrti v Franciji vsako leto.

Sodišče je pri tem posebej izpostavilo onesnaženost v petih urbanih območjih: Pariz, Lyon, Marseille-Aix, Toulouse in Grenoble.
image_alt
Predsednik SEC želi ukrotiti »divji zahod« na kripto trgu

Iz sodišča so sporočili, da bodo ravni onesnaženosti zraka ponovno preučili na začetku leta 2022. Denarno kazen bo sodišče razdelilo med različne agencije za preprečevanje onesnaževanja zraka.

Sodniki so tudi odločili, da bo nevladna organizacija Prijatelji Zemlje, ki je proti vladi sprožila tožbo zaradi onesnaženja, dobila 100.000 evrov, še navaja AFP.
image_alt
Znanstvenikom uspelo vodo spremeniti v kovino

Več iz rubrike