Slovensko podjetje z zeleno idejo zmagalo na mednarodnem tekmovanju

Slovensko zagonsko podjetje ReCatalyst je z zmagovalno idejo prispevalo k razvoju evropskega zelenega načrta.
Fotografija: Nemško kemično podjetje BASF. Foto: Ina Fassbender / Reuters
Odpri galerijo
Nemško kemično podjetje BASF. Foto: Ina Fassbender / Reuters

Nedavno se je zaključilo mednarodno tekmovanje BASF Innovation Hub 2021, ki ga je gostilo vodilno svetovno kemijsko podjetje BASF. Tam so lahko mladi inovatorji in zagonska podjetja iz srednje in jugovzhodne Evrope predstavili svoje ideje, povezane s čistimi tehnologijami, da bi pridobili dodatna sredstva.

Sodelovali so lahko podjetniki in podjetja iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Grčije, Hrvaške, Madžarske, Romunije, Srbije, Slovaške in Slovenije. Med več kot 80 prijavljenimi idejami pa je bil slovenski ReCatalyst izbran kot najboljša rešitev.

S kakšno idejo so zmagali?

Slovensko zagonsko podjetje ReCatalyst je najprej slavilo na lokalni, potem pa še na regijski ravni, za kar je skupno prejelo 7500 evrov nagrade. ReCatalyst sestavljajo mladi inovatorji Matija Gatalo, Tomaž Bizjak in Javier Gonzales. Njihova zmagovalna ideja ponuja rešitev za boljše katalizatorje v vodikovih gorivnih celicah.

Tekmovanje BASF Innovation Hub je namenjeno inovatorjem in zagonskim podjetjem, ki neposredno ali posredno prispevajo k stebrom Zelene agende, torej čisti energiji, trajnostnemu kmetijstvu in krožnemu gospodarstvu. EU se je sicer zavezala, da bo do leta 2050 dosegla podnebno nevtralnost. Da bi dosegli ta cilj, bo potrebno preoblikovanje evropske družbe in gospodarstva, ki ga je treba izvesti na čim bolj gospodaren, pravičen in socialno uravnotežen način, navaja Svet EU na svoji spletni strani.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

»Izjemno počaščeni smo, da nas je BASF prepoznal kot zmagovalca tekmovanja. To zmago vidimo kot dokaz naših prizadevanj, pa tudi kot potrditev pomembnosti za tehnologije vodika in gorivnih celic. Sama nagrada bo zagotovo pripomogla k rasti našega podjetja, kar pa je morda še pomembneje; pozdravljamo morebitno priložnost za pospešitev razvoja podjetja in premik ReCatalysta na naslednjo raven,« je ob zmagi povedal Gatalo, soustanovitelj in direktor tehnološkega razvoja.

O podjetju smo sicer že pisali pred približno letom dni, ko je zmagalo v kategoriji surovin na tekmovanju EIT Jumpstarter, ki deluje pod okriljem Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT). ReCatalyst sicer proizvaja patentirane nanokatalizatorje iz zlitine platine. V podjetju pravijo, da so ti stabilnejši kot predhodna generacija zlitin in tudi do trikrat učinkovitejši ter obenem zahtevajo nižje stroške.

image_alt
Slovenija postaja evropska valilnica startupov

Kaj sploh je BASF?

Tekmovanje BASF Innovation Hub je organiziralo kemično podjetje in vodilna evropska sila na področju raziskav in razvoja BASF. Markus Solibieda, generalni direktor družbe BASF Venture Capital GmbH in predsednik žirije, poudarja, da je bil natečaj obsežen in da se je tekom teh šestih mesecev od mladih inovatorjev veliko naučil, piše v sporočilu za javnost.

BASF. Foto: Daniel Roland / AFP
BASF. Foto: Daniel Roland / AFP
»Težko se je bilo odločiti samo za eno idejo, a na žalost so pravila taka,« pravi Solibieda in pojasni, da so v zadnjih nekaj letih organizirali podobne projekte in vselej naleteli na enak vtis; da so mladi polni odličnih idej, ki jih je treba podpreti. Podpora je lahko izražena v obliki nasvetov, finančne pomoči ali izmenjave morebitnih koristnih stikov. Vsaka pomoč je za mlade podjetnike in zagonska podjetja zagotovo ključnega pomena.

»Zato smo izjemno veseli priložnosti, da lahko organiziramo BASF Innovation Hub. Zmagovalec lahko denar porabi za nadaljnji razvoj ideje, lansiranje rešitve na trg, promocijo ali na kakršenkoli drug način, ki se mu zdi primeren za razvoj rešitve,« je v sporočilu javnosti pojasnil Solibieda.

image_alt
Majhno belgijsko letalo odkriva ladje, ki onesnažujejo okolje

»V podjetju BASF ustvarjamo kemijo za trajnostno prihodnost. Združujemo gospodarski uspeh z varstvom okolja in družbeno odgovornostjo,« piše na spletni strani podjetja. V koncernu BASF je sicer zaposlenih več kot 117.000 ljudi v skoraj vseh državah na svetu. Njihov portfelj je sestavljen iz šestih segmentov: kemikalije, materiali, industrijske rešitve, tehnologija obdelave površin, prehrana in nega ter rešitve za kmetijstvo. BASF je v letu 2019 ustvaril prodajo v višini več kot 59 milijard evrov.

Več iz rubrike