Slovenski zasebni zdravstveni centri k novim lastnikom

Konsolidacija zasebnih zdravstvenih institucij – Kupujejo zavarovalnice in zasebni naložbeni skladi.
Fotografija: Foto: Igor Zaplatil / Delo
Odpri galerijo
Foto: Igor Zaplatil / Delo

Zavarovalnica Vzajemna je pri Agenciji za varstvo konkurence priglasila prevzem družbe Barsos MC, so objavili. To je že drugi prevzem Vzajemne. Zasebni zdravstveni centri, ki so nastajali zadnjih 30 let, prehajajo k novim lastnikom.

Barsos MC, zasebna klinika, ki sta jo leta 1993 ustanovila zdravnika Cvetka Dragoš Jančar in Saša Baričevič in je trenutno v lasti Gorana Kristana, se med drugim ukvarja z menedžerskimi pregledi in drugo diagnostiko. Vzajemna je v preteklosti večkrat pojasnila, da želijo imeti svoje izvajalce storitev, saj lahko tako vplivajo na kakovost, ceno in rok izvedbe storitev. Aristotel je prisoten na Dolenjskem, Barsos v Ljubljani. Barsos je lani zbral 1,6 milijona evrov prihodkov in ustvaril 42.000 evrov čistega dobička.

image_alt
Neopažen dogodek spremenil svet in postavil Kitajsko na 1. mesto

Triglav in Sava Re s skupnim podjetjem

Diagnostični center Bled je prek družbe ZTSR v lasti Zavarovalnice Triglav in Save Re. Tudi ti sta v zadnjem času opravili več prevzemov in konsolidirata medicinske ustanove v skupini Diagnostični center Bled. Ta združuje sedem medicinskih ustanov in sicer poleg omenjenega diagnostičnega centra še Kirurški sanatorij Rožna dolina in Medicinski center Cardial v Ljubljani, ambulanto​ Gastromedica v Murski Soboti, GE ambulanto v Novi Gorici, Medi Cons v Novem mestu in MTC Fontano v Mariboru. V Zavarovalnici Triglav in Savi Re poudarjajo, da so dolgoročni investitor v zdravstvo.

image_alt
Sprejet je bil nov gradbeni zakon

Aktiven tudi Alfi PE

Dva prevzema izvajalcev slikovne diagnostike je opravil tudi slovenski sklad zasebnega kapitala Alfi PE. Ta je pred enim letom prevzel večinski delež v družbi Medilab, največji slovenski zasebni zdravstveni ustanovi za slikovno diagnostiko. Nov prevzem je sledil letos, ko so skupaj z Diagnostičnim centrom Bled kupili 80-odstotni delež zasebnega mariborskega zdravstvenega centra MDT & T. Obe podjetji bosta delovali samostojno. Alfi PE namerava v naložbah ostati od pet do sedem let, v tem času pa bodo podjetji razvijali. Veliko sinergij vidijo v skupni nabavi opreme.

image_alt
Predmeti, za katere se je izkazalo, da so vredni celo premoženje

Lastniški premiki tudi v veterini

Želimo ustvariti večjo veterinarsko skupino, ki bo v lastništvu sklada Alfi PE in veterinarjev. Zanimajo nas ne samo prevzemi veterinarskih podjetij, ampak tudi financiranje opreme, dokapitalizacije, torej sodelovanje z veterinarji, je pojasnil Miran Kovač, direktor Alfija PE po nakupu Veterinarske postaje Slovenska Bistrica.

Več iz rubrike