Slovenski projekt GRASHKA

Servirali vam bodo okusne recepture in usmerjali v procesu prilagajanja na nove pristope v kuhinji.
Fotografija: Foto: GRASHKA
Odpri galerijo
Foto: GRASHKA

Ključno vprašanje današnjega časa je, kako uspešno bomo zavarovali naravne vire, da bodo bodoče generacije lahko uživale v kakovostni hrani, zraku in vodi. Iz preživetvenega vidika ni večjega izziva za človeštvo. Nikoli končane besedne vojne med vsejedci, vegetarijanci, vegani, pesketarijanci in tistimi, ki se hranijo s sončno svetlobo, so izguba potenciala ljudi, da bi doumeli, kako globoko sta potonili prehranska in kmetijska industrija.

Intenzivno monokulturno kmetijstvo in industrijska živinoreja sta spremenila obličje planeta, kjer kraljuje gensko spremenjena krmna koruza, gozdove izsekavajo za širjenje pašnih območij, pospešeno izgubljamo rodovitno zemljo in se približujemo brezizhodnemu scenariju za preživetje. Energija sonca se v obliki ogljika skladišči v rastlinah, ki so prav tako tudi glavni proizvajalec proteinov, ključnih hranil za preživetje ljudi. Živali, ki smo jih ogradili 10.000 let nazaj, so postale samo prenosnik hranil, ki jih lahko zaužijemo direktno s polnovredno rastlinsko prehrano in s tem izključimo prenašalca. To se odraža tako na zdravju ljudi kot tudi na razbremenitvi voda, zraka in zemlje.

image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Če nas projekcije učijo, da bo do leta 2050 populacija svetovnega prebivalstva skokovito narasla, potem pokažemo svojo odgovornost s tem, da se prilagodimo in ne izkoriščamo brezmejno naravnih virov; za trenutke užitka, za staro navado. Glavna sprememba prihaja od ljudi, industrija samo sledi potrošnji. Ljudje smo dandanes željni sprememb na bolje, zato je ključno, da trg ponudi prehranske rešitve, ki nosijo obe ključni komponenti; odgovornost in užitek ob hrani.

Ozadje

Blagovna znamka Grashka je plod nove generacije, je posledica neobvladljivega trga in negospodarnega ravnanja z naravnimi viri. Je odgovor na prehransko krizo in izgubljanje stika z naravnim okoljem. Civilizacija se je znašla pred največjo preizkušnjo. Sedaj je na človeku odločitev, če se bo uspel prilagoditi naraščajoči populaciji in vseobsegajočemu prostemu trgu.

Martin Rojnik se je po daljši karieri v oglaševalski in marketinški panogi posvetil holističnemu pristopu k zdravemu prehranjevanju, proizvodnji rastlinskih živil in regenerativnemu kmetijstvu. Domača in tuja javnost ga najbolje pozna po priznani veganski restavraciji Kucha, ki je v času pandemije zaprla svoja vrata. Se pa danes Rojnik podpisuje pod svoj novi razvojni projekt. To je Grashka s sedežem na visokogorski kmetiji na Graški Gori in novo živilsko proizvodnjo v Velenju, kjer razvija odgovorne prehranske rešitve in ustvarja priložnosti za preskrbo trga z naravnimi rastlinskimi proteini.

image_alt
Razkrita državna skrivnost Velike Britanije

Grashka je usmerjena v razvoj in proizvodnjo polnovrednih rastlinskih živil, ki slonijo na lokalnih in regionalnih sortah, kot so čičerika, ajda, konoplja, bob in beli fižol. Veliko si obetajo tudi na področju predelave različnih jedilnih gob. V procesu proizvodnje uporabljajo stare tehnike fermentacije, dehidracije in dimljenja ter jih kombinirajo z modernimi spoznanji o transformaciji živil z bakterijami. Njihovi izdelki slonijo na ekoloških sestavinah brez umetnih aditivov, ker verjamejo, da je hrana kot prvo gorivo za naše telo. Grashka želi omogočiti mednarodnem trgu hitrejšo tranzicijo na pretežno polnovredno rastlinsko prehrano, kar bi izboljšalo zdravstveno stanje ljudi, stanje ekosistemov in zagotovilo večjo razpoložljivost trajnostnih hranil.

Grashka želi z novo proizvodnjo v Velenju zagotoviti nova delovna mesta v Šaleški dolini, ki se sooča z zapiranjem premogovnika. Ustvariti želi kratke dobavne verige z lokalnimi in regionalnimi pridelovalci; od sosednjih držav do bližnjega Balkana. V podjetju verjamejo, da je potrebno zagotoviti prehranske sisteme, ki slonijo na odporni regenerativni agrikulturi, ter so direktno povezani s pridelavo surovin neposredno v bližini polja ter z distribucijo hranil znotraj regije.

Foto: GRASHKA
Foto: GRASHKA

Misija

Prebivalci planeta se danes soočamo s ključnim izzivom, kako bomo sposobni ob nenasitnosti trga ohraniti dostop do naravnih virov za vse. Kakšno naključje, da smo se ravno na naši zemlji zgodili mi. Kakšen čudež narave, da smo obdani s tolikšnim obiljem. Kako smo priviligirani, da se lahko kot civilizacija razvijamo naprej ob vseh teh danostih. Kakor ob bogati pojedini tudi tukaj človek ne razume nenapisanega pravila, da vzameš samo toliko, kot potrebuješ. Človek je edino bitje na planetu, ki tega pravila ne razume.

Na Gori smo bili dolga leta primorani razmišljati, kakšen sistem sploh lahko deluje, kakšen prehranski model bo reševal omenjeno problematiko in je ne še poglobil, s katero prehrano bomo najlažje premostili vse okoljske in zdravstvene izzive. Dovolj študij je bilo predstavljenih, da razumemo prehod na pretežno ali 100-odstotno rastlinsko hranjenje kot nujen ukrep. Takšen način prehranjevanja seveda ni učinkovit, če trg ponuja procesirane in umetne alternative ali pa proizvajalci vključujejo sestavine, ki so proizvedene na drugem koncu planeta. S tem razlogom moramo pričeti intenzivno razmišljati o regiji; kaj so bogastva, ki nas obdajajo, imeti pregled nad lokalno pridelavo in se soočiti z izzivom, kako transformirati poljščine, da bodo postale nujen vir hranil za ljudi. Edini zares trajnosten način distribucije hrane je znotraj regije, zato moramo vzpostaviti samozadostne skupnosti z lastnimi prehranskimi verigami. Samo decentralizirana pridelava hrane lahko ljudem nudi dostop do čistih in odgovornih hranil.

image_alt
Električni avtomobili: Kakšna je usoda odsluženih baterij?

Grashka se zavezuje misiji konstantnemu napredku na področju razvoja naravnih rastlinskih hranil s pomočjo divjih in udomačenih kultur za fermentacijo ter drugimi naravnimi načini ohranjanja hrane. Servirali vam bodo različne okusne recepture, usmerjali vas bodo v procesu prilagajanja na nove pristope v kuhinji, skupaj bomo ustvarili kulinarično renesanso.

Model širjenja

Začetna postaja podjetja je v Sloveniji in se nadaljuje s partnerji, ki bodo na prihodnost gledali na enak način, pri čemer bo šlo za sobivanje z naravnim okoljem in povezanost s prvobitnostjo, kot so bili naši daljni predniki. Razvili so robustne proizvodne protokole, uresničujejo koncept od 'vil do vilic', v katerega se vključujejo vsi členi te prehranske verige. Te vesoljne okuse želijo deliti tudi z drugimi.

Verjamejo, da je potrebno oblikovati paralelne samozadostne skupnosti, saj se ne moremo več zanašati na togost starega sistema, ki ni prilagojen našemu času; času, ko bi morali imeti vsi prebivalci planeta dostop do čiste, regionalno pridelane hrane. GRASHKA je v tej spremembi samo delček rešitve, vendar si želijo povezovati s podobno delujočimi, s katerimi lahko zgradijo učinkovit in odgovoren prehranski model.

Izdelki

Delikatese so proizvedene iz surovin regionalnih in ekoloških dobaviteljev. Recepture ne vsebujejo umetnih aditivov. Okušate lahko okus že poznanih surovin, ki je preoblikovan s pomočjo fermentacije, dehidracije in dimljenja. Stročnice so z dolgo fermentacijo lažje prebavljive in omogočajo boljšo absorpcijo proteinov in drugih mineralov. Izdelki omogočajo popoln vnos potrebnih hranil za naše delovanje in ugodno delujejo na mikrobioto.

Več iz rubrike