Slovenska zdravilišča izpopolnila postcovidne programe

Slovenska naravna zdravilišča nudijo v času epidemije covida-19 številne zdravstvene in preventivne programe.
Fotografija: Terme 3000. Foto: Andrej Cvetnic
Odpri galerijo
Terme 3000. Foto: Andrej Cvetnic

»Zdravje in dobro počutje sta eni naših glavnih poslanstev,« o slovenskih zdraviliščih pravi direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer. Pri tem med naravnimi dejavniki izpostavlja predvsem termalne in mineralne vode, ob katerih pa so pomembni tudi peloidi, različna zdravilna blata, morska voda in slanica. Zlasti na Obali in v višje ležečih predelih, denimo na Pohorju, je posebej ugodna tudi mikroklima, sicer pa so praktično vsa slovenska zdravilišča umaknjena od večjih mest in obdana z naravo.

V vseh zdraviliščih postcovidni programi za paciente, na voljo pa tudi preventivni programi

Ti dejavniki so pomembni tako v zdravljenju kot v preventivi, skozi stoletja pa so v Sloveniji pridobili tudi ogromno znanja, kako naravo čim bolje uporabiti v prid ljudem. »V vseh zdraviliščih smo že lani izpopolnili t. i. postcovidne programe za paciente, ki potrebujejo rehabilitacijo po preboleli najhujši obliki covida. Pripravili pa smo tudi mnoge preventivne programe. Dandanes je zelo pomemben dvig imunosti,« med drugim pravi Altbauer.

image_alt
Gozdni turizem v Kranjski Gori

Tudi sicer se določena zdravilišča usmerjajo zlasti v družine, ob veliko vodnih površinah jim nudijo vodna igrala, kot so drče, tobogani, stene za plezanje ter mivka v vodi. Druga stavijo bolj na pare, ki si v glavnem želijo oddiha in storitev dobrega počutja. Mnogi posamezniki pa se odločijo za samoplačniške programe t. i. medicinskega wellnessa, v katerih jim zdravnik v zdravilišču na podlagi izvidov pripravi individualen program za izboljšanje zdravstvenega stanja. Nenazadnje je tu zdraviliško zdravljenje, na katerega so bolniki napoteni s strani zdravstvenega sistema.

V zadnjih dveh letih, ko je zaradi epidemije oteženo prehajanje meja, v zdraviliščih prevladujejo domači gosti. »Mnoge smo pridobili tudi na novo,« pravi Altbauer. Pred epidemijo so tuji gostje predstavljali več kot polovico vseh, prihajali pa so zlasti iz Avstrije, Italije, Nemčije, pa tudi s Hrvaške.

Terme Čatež. Foto: Leon Vidic/Delo
Terme Čatež. Foto: Leon Vidic/Delo

Slovenska zdravilišča so tudi v času epidemije zdrava. »Že lani smo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravili standarde za čim bolj varen sprejem gostov. Nekatera zdravilišča so jih še nadgradila, ponekod tako denimo uporabljajo posebne naprave za dezinfekcijo prostorov in vseh površin z vodno paro,« je pojasnil Altbauer.

Da so njihovi načrti uspešni, dokazuje dejstvo, da doslej še v nobenem od naravnih zdravilišč ni prišlo do večjega izbruha okužb s covidom-19. Imeli so posamične primere okuženih gostov, za katere pa imajo pripravljene posebne protokole, izolacijske sobe, povezani so z lokalnimi zdravstvenimi domovi, nenazadnje pa lahko pacientom pomagajo tudi zdraviliški zdravniki in drugo zdravstveno osebje. »Skrbimo za to, da se gostje počutijo varno, in to nam slednji tudi priznavajo,« pravi Altbauer.

Za obisk slovenskih naravnih zdravilišč in term je sicer primeren vsak letni čas, pri čemer je vodne užitke mogoče kombinirati z najrazličnejšimi drugimi aktivnostmi v naravi, pozimi denimo s smučanjem, pa tudi z ogledom slovenskih mest, vasic, kulturnih ter naravnih znamenitosti, s kulinaričnim razvajanjem in še čim.

image_alt
Radovljica: Od festivala čokolade do prve butične čokoladnice

Slovenske vode zdravijo tudi odznotraj

Slovenske vode lahko zdravijo tudi od znotraj. Blagodejno na telo denimo delujeta širše prepoznani naravna mineralna voda Donat Mg iz Rogaške Slatine ter naravna mineralna voda iz Radencev.

Mnoge vode, ki po ljudskem pričevanju zdravijo, pa je moč najti tudi drugod v naravi. V okolici Kamnika si je tako mogoče privoščiti kozarec žive vode iz Zdravilnega gaja v Tunjicah. V bližino Bukovniškega jezera vabi Vidov vrelec, na Dolenjskem pa verjamejo v moč izvira Gospodična, ki naj bi po legendi prinašal večno mladost.

Na Jezerskem lahko obiskovalci poskusijo mineralno vodo jezersko slatino, v Kotljah na Koroškem vodo iz Rimskega vrelca, na Solčavskem, pod Olševo, pa železovo kislo vodo. »Prisluhnite domačinom in poiščite še druge izvire z domnevnimi blagodejnimi učinki po Sloveniji,« vabijo na Slovenski turistični organizaciji.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Več iz rubrike