Slovenska smučišča navdušena nad letošnjo zimsko sezono

Tudi turistični boni, ki jih je bilo možno koristiti v te namene, so pripomogli k večjemu obisku domačih smučišč.
Fotografija: Smučišče Kope, 13. februar 2021. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Smučišče Kope, 13. februar 2021. Foto: Leon Vidic/Delo

Letošnja zimska sezona se za slovenska smučišča počasi zaključuje. Nekatera med njimi so bodo sicer prizadevala, da bi jo podaljšala že v april. Sezona je bila za slovenska smučišča na splošno dobro, kar lahko pripišemo lepemu vremenu in dejstvu, da so smučarji zaradi strožjih epidemioloških ukrepov raje ostali znotraj slovenskih meja, poroča STA.

Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja slovenskih žičničarjev, je za STA dejala, da je bila letošnja sezona na kožo pisana predvsem družinskim smučiščem. Družine z mlajšimi otroki, ki večinoma niso bili cepljeni proti covidu-19, so se namreč raje izognile odhodu v tujino. Tudi turistični boni, ki jih je bilo možno koristiti v te namene, so pripomogli k večjemu obisku domačih smučišč. Ker je bila zima suha in sončna, so bile snežne pošiljke deležna tudi nižje ležeča smučišča, je pripomnila Badaličeva, ki je letošnjo zimsko sezono označila kot uspešno.

image_alt
Inovativne in tisočkrat močnejše sončne celice

»S sezono smo zelo zadovoljni. Čeprav so bili v veljavi epidemiološki ukrepi, kot so maske in varnostne razdalje, je bil obisk nad pričakovanji,« je zadovoljstvo z zimsko sezono za STA izrazila tudi Irena Golc iz RTC Žičnic Kranjska Gora. Dodala je, da so se za obisk slovenskih smučišč odločili tudi tisti Slovenci, ki so prejšnja leta raje zahajali v Italijo in Avstrijo. Golceva je dejala, da si v Kranjski Gori sicer želijo, da bi naprave obratovale še do konca marca in po možnosti v začetku aprila, vendar je vse odvisno od vremenskih razmer v prihodnjih tednih.

Aleksandra Fiorelli, predstavnica Žičnic Vogel, je potrdila zadovoljstvo z letošnjo zimsko sezono, kljub temu da so v tem času soočali z nekaterimi težavami, kot je pomanjkanje kadra, ki je bil zaradi covida-19 odsoten. Opaža, da je bila letošnja sezona primerljiva z najboljšimi iz predkoronskih časov.

Smučišče Krvavec, 2. december 2021. Foto: Leon Vidic/Delo
Smučišče Krvavec, 2. december 2021. Foto: Leon Vidic/Delo

Med tujimi gosti prevladovali Madžari in Hrvati

Tudi na Mariborskem in Areškem Pohorju se lahko pohvalijo z uspešno smučarsko sezono. Ta sicer še ni končana, vendar so že v dosedanjem času našteli več kot 175.000 obiskovalcev, kar je približno dvakrat več kot lansko leto. Marprom je na Pohorju v letošnji sezoni prodal približno 1500 sezonskih smučarskih vozovnic. Med obiskovalci so bili poleg Slovencev opaženi tudi Madžari, Hrvati in Avstrijci.

Z največjega smučišča Kope so poročali o eni najboljših sezon v zadnjih letih. Med gosti je bilo tudi veliko tujcev; predvsem z Madžarske, Hrvaške in Srbije. Prišli so tudi obiskovalci iz Velike Britanije.

image_alt
Slovenija: Vremenska napoved za pomlad 2022

Na Cerknem so letos gostili 100.000 smučarjev, kar je primerljivo z uspešnimi sezonami iz preteklih let. Smučišče je od 17. decembra dalje - razen enega dneva, ko jih je presenetil dež - obratovalo neprekinjeno. Na povprečen dan jih je obiskalo nekaj več kot 1000 smučarjev.

Z letošnjo sezono so prav tako zelo zadovoljni na Krvavcu in Rogli. Nekoliko drugačna je bila situacija na Kaninu, kjer se zaradi visokogorske lege srečujejo s posebnimi pogoji. Če so se lani soočali s preobilico snega, pa jim je letos ponagajal močan veter, zaradi katerega je bilo delovanje gondole kar 10 dni v februarju onemogočeno. Ker je snežna odeja na območju še vedno debela približno en meter, računajo, da bo smuka pri njih mogoča do prvomajskih počitnic.

image_alt
Leteči dirkalnik na vodikov pogon

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.