Slika Fride Kahlo prodana za 30,8 milijona evrov

Delo z naslovom Diego y Yo je tako postalo najdražje delo umetnika iz Latinske Amerike, prodano na dražbi.
Fotografija: Fotografija z nedavne dražbe. Foto: JULIAN CASSADY/SOTHEBY'S / Reuters
Odpri galerijo
Fotografija z nedavne dražbe. Foto: JULIAN CASSADY/SOTHEBY'S / Reuters

Slika mehiške umetnice Fride Kahlo je bila na torkovi dražbi avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku prodana za rekordnih 30,8 milijona evrov. Kot poroča BBC, je tako delo z naslovom Diego y Yo postalo najdražje delo umetnika iz Latinske Amerike, prodano na dražbi.

Pred tem je za rekorderja v tej kategoriji veljala umetnina Diega Rivere, ki so jo leta 2018 na dražbi prodali za 8,61 milijona evrov.

image_alt
Mesta z najboljšim življenjskim standardom v letu 2021

Slika z naslovom Diego y Yo je eden najbolj znanih avtoportretov avtorice. Na njej je umetnica sebe upodobila s solznimi očmi, nad njenimi obrvmi pa je naslikan njen mož. Pri Sotheby's so sliko opisali kot eno najpomembnejših del Fride Kahlo, kar so jih kdajkoli ponudili na dražbi.

Frida Kahlo znana po slikanju avtoportretov in uporabi živahnih barv

Slika Diego y Yo je bila sicer nazadnje na dražbi prodana leta 1990 za 1,24 milijona evrov, še piše BBC.

Frida Kahlo je živela med letoma 1907 in 1954. Njeno življenje so zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z mehiškim slikarjem Rivero ter nezmožnost, da bi imela otroke. V spomin svojih privržencev se je vtisnila s svojimi avtoportreti ter z rabo intenzivnih, živahnih barv.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Njeno delo odraža njeno življenje, hkrati je njena umetnost spojena tudi z zgodovino in duhom Mehike za časa njenega življenja. V njej se namreč odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Ustvarila je vsaj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 med njimi je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. Ikona je postala v poznih 70. letih minulega stoletja.

image_alt
Musk dobil resnega tekmeca; podjetje Rivian je vroče in 'anti-Tesla'

Več iz rubrike