Mesta z najboljšim življenjskim standardom v letu 2021

Nekatera mesta po svetu ponujajo odlične pogoje za življenje. Katera so se najvišje uvrstila v letošnjem letu?
Fotografija: Auckland, Nova Zelandija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Auckland, Nova Zelandija. Foto: Shutterstock

Ljudje imamo precej različne poglede na to, kateri pogoji morali biti izpolnjeni, da lahko rečemo, da bi v nekem mestu radi živeli. Nekateri obožujejo velemesta, drugi se bolje znajdejo v manjših mestih s številnimi zelenimi površinami.

Ne glede na to obstajajo določeni objektivni kriteriji, po katerih lahko razvrščamo mesta glede na njihovo primernost za življenje. The Economist Intelligence Unit (EIU) je tako izdelal seznam svetovnih mest, v katerih naj bi bili v letu 2021 izpolnjeni pogoji za kar najboljšo kakovost življenja.

image_alt
V teh državah je kakovost pitne vode najboljša

Ker je to leto še vedno v precejšnji meri zaznamovala pandemija, je način, kako so se z njo spopadale vlade, pomembno vplival na uvrstitev mest na lestvico. Raziskava je bila izvedena med 22. februarjem in 21. marcem letos.

Države so bile rangirane na podlagi več kot 30 kvalitativnih in kvantitativnih dejavnikov. Ti so bili razvrščeni v naslednje kategorije: stabilnost, zdravstveno varstvo, kultura in okolje, izobraževanje ter infrastruktura. Zaradi pandemije so bili dodani tudi drugi dejavniki, kot sta dostopnost zdravstvenih storitev in omejitve glede obiskovanja kulturnih in športnih dogodkov.

Kot je dejal Simon Baptist, ekonomist pri EIU, je bil vpliv pandemije na oceno prebivalstva glede primernosti določenega mesta za življenje, precej očiten.

Osaka, Japonska. Foto: Shutterstock
Osaka, Japonska. Foto: Shutterstock

Najvišje so se uvrstila novozelanska in avstralska mesta

Na najvišje mesto lestvice se je uvrstil novozelandski Auckland. Poleg njega pa se je na lestvico mest, ki so najbolj primerna za življenje, uvrstilo še eno novozelansko mesto; Wellington. Po besedah avtorjev raziskave je k temu v veliki meri pripomogla strategija države pri spopadu s pandemijo. Nova Zelandija je namreč lani uvedla stroge ukrepe in zaprla mednarodne meje. Tako so lahko šole, gledališča, restavracije ter druge kulturne znamenitosti ostale večino časa odprti, navaja EIU.

image_alt
Temna stran čokolade

Ker so bili ukrepi proti širjenju covida-19 v enakem obdobju na Dunaju precej strogi, se ta po več letih, ko je dosegal najvišje uvrstitve, tokrat na lestvico ni vrstil. Zdrsnil je na 12. mesto.

Havajska prestolnica Honolulu se je letos v primerjavi z lanskim letom povzpela za kar 46 mest in pristala na 14. mestu. Singapur se je uvrstil na 34. mesto.

Uvrstitev

Mesto, država

indeks

1.

Auckland, Nova Zelandija

96,0

2.

Osaka, Japonska

94,2

3.

Adelaide, Avstralija

94,0

4.

Wellington, Nova Zelandija

93,7

5.

Tokio, Japonska

93,7

6.

Pert, Avstralija

93,3

7.

Zurich, Švica

92,8

8.

Ženeva, Švica

92,5

9.

Melbourne, Avstralija

92,5

10.

Brisbane, Avstralija

92,4

Vir: The Economist Intelligence Unit

V raziskavi je bilo me drugim ugotovljeno, da je bilo zaradi pandemije skoraj po celem svetu zaznati upad kakovosti življenja, kar je bilo glede na nove razmere seveda pričakovano.

Več iz rubrike