Skupina LOTRIČ Metrology se predstavlja na EXPU v Dubaju

Skupina LOTRIČ Metrology se predstavlja na EXPU v Dubaju z lastno rešitvijo za avtomatizacijo kontrole kakovosti TRAMES.
Fotografija: Družina Lotrič. Foto: Patrik Vasl
Odpri galerijo
Družina Lotrič. Foto: Patrik Vasl

Skupina LOTRIČ Metrology se med 20. in 24. 11. 2021 predstavlja na svetovni razstavi EXPO v Dubaju v okviru tematskega sklopa Tovarne prihodnosti in razvoj materialov. Na poslovnem forumu Napredni materiali za zeleno prihodnost, ki je pod okriljem SPIRIT Slovenija ter GZS potekala včeraj, med 11. in 13. uro, se je predstavila z lastno rešitvijo za avtomatizacijo kontrole kakovosti – TRAMES.

»Ko razmišljamo o prihodnosti, razmišljamo o prihodnosti naših tovarn. Pomembno je, da slednje postajajo vse bolj trajnostne, proizvodni procesi pa morajo biti organizirani na način, da spoštujejo vse naše vire – surovine, energijo in predvsem ljudi. Vedno, ko pride do napake na proizvodni liniji, se ustvarijo nepotrebni odpadki – tako v obliki surovin, porabljene energije ter ustvarjenega ogljičnega odtisa. Če želimo svojo prihodnost usmeriti v trajnostne tovarne, je izjemnega pomena strategija »brez napak (zero defects)«. Slednja predstavlja najvišjo možno kontrolo kakovosti skozi celotni proizvodni proces,« je v uvodnem nagovoru poudaril generalni direktor Marko Lotrič.

image_alt
Temna stran čokolade

Rešitev izziva avtomatizacije kontrole kakovosti predstavljajo sistemi skupine LOTRIČ Metrology – TRAMES. Gre za unikatne merilne sisteme, posebej prilagojene potrebam naročnikov, saj na trgu le redko obstajajo generične rešitve, primerne za specifične proizvodne izzive. Med zadovoljnimi naročniki so npr. podjetja Hisense Gorenje, Knauf Insulation, Megras in Impol.

Z namenom nazornejše predstavitve delovanja sistemov TRAMES je za obiskovalce slovenskega paviljona na ogled postavljena maketa iz lego kock.

»Ko sem bil mlad, sem se rad igral z lego kockami. Sestavljanje je še vedno moj hobi. Zato smo se v LOTRIČ Metrology odločili, da posebej za današnji dogodek izdelamo lego TRAMES, ki predstavlja metaforo za inovativen in ustvarjalen način mišljenja. Je simbol modularnosti in neomejenih možnosti razvoja,« je za udeležence poslovnega foruma svoje misli strnil Nejc Demšar, vodja razvoja v skupini LOTRIČ Metrology.

Marko Lotrič. Foto: Patrik Vasl
Marko Lotrič. Foto: Patrik Vasl

Lego TRAMES pa ni zgolj maketa. Kljub dejstvu, da je sestavljen iz lego kock, izvaja meritve ustreznosti žebljev. »Gre za kovane žeblje iz 19. stoletja iz Železnikov, mesta, v katerem se v novih prostih po novem nahaja razvojni oddelek skupine LOTRIČ Metrology. Dejavnost železarstva in rudarjenja predstavljata temelj za razvoj sodobne, visokotehnološke industrije, kateri smo v regiji priča danes – z enakimi vrednotami, ki so poganjale stare rudarje v preteklosti,« so še poudarili.

EXPO Dubaj je sicer največji dogodek letošnjega in prihodnjega leta ter osrednja poslovna vzletna točka.

Je svet v malem, ki so ga v podjetju LOTRIČ Meroslovje spoznali v Milanu leta 2015. Glede na veliko število prejetih kontaktov je bila odločitev o ponovnem nastopu skoraj da samoumevna. Letos pričakujejo obisk potencialnih kupcev in distributerjev.

Glede na dobre prve odzive bodo svoj nastop na EXPU ponovili v mesecu februarju, ko se bodo predstavili v okviru tematskega sklopa Zdravje in dobro počutje.

image_alt
Evergrande: Milijarder prodal osebno premoženje za dobro podjetja

Več o skupini LOTRIČ Metrology

LOTRIČ Metrology je vodilni ponudnik »vse v enem« meroslovnih rešitev. S kar 217 akreditiranimi postopki večini strank pokrije 95 odstotkov vseh meroslovnih potreb. V letu 2020 je podjetje izvedlo približno 98.000 meroslovnih pregledov oziroma v povprečju 383 pregledov na dan. Njihov skupni tržni delež na področju meroslovja v Sloveniji znaša 43,9 odstotka, med njihovimi referencami pa je več kot 21.000 podjetij.

Poleg kalibracij in overitev izvajajo preizkušanja vzorcev; od surovin, materialov, polizdelkov ali izdelkov do stranskih produktov in odpadkov po mednarodnih standardih in skladno z zahtevami njihovih kupcev. V podjetju razvijajo lastne meroslovne produkte ter so zastopnik vodilnih proizvajalcev merilne in laboratorijske opreme in opreme za avtomatizacijo procesov. Izvajajo storitve monitoringa, avtomatizacije ter vzpostavitve telemetričnih sistemov za varnost objektov ter spremljanje meritev v okolju.

Več iz te teme:

Več iz rubrike