Skoraj tretjina prebivalcev EU si ne more privoščiti enotedenskih počitnic

V Sloveniji si 19,4 odstotka prebivalcev, kar je 12 odstotnih točk manj kot leta 2010, lani ni moglo privoščiti enotedenskih počitnic. Na Hrvaškem je takih prebivalcev 48 odsotkov.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Devetindvajset odstotkov prebivalcev članic EU, starih 16 let ali več, si lani ni moglo privoščiti enotedenskih počitnic stran od doma. V primerjavi z letom 2010 se je ta delež zmanjšal za deset odstotnih točk.

Največji delež prebivalcev, ki niso mogli na enotedenske počitnice, je bil lani v Romuniji (54 odstotkov). Sledili so Grki (49 odstotkov), Hrvati (48 odstotkov), Ciprčani (45 odstotkov) in Italijani (44 odstotkov), kažejo ta teden objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat.Na drugi strani lestvice so Švedi, kjer si vsaj enotedenskih počitnic lani ni moglo privoščiti deset odstotkov prebivalcev. Sledijo Danci in Luksemburžani (pri slednjih so podatki za leto 2018), kjer si jih ni moglo privoščiti 11 odstotkov, Finci (12 odstotkov) ter Nemci in Avstrijci (13 odstotkov).

V primerjavi z letom 2010 se je delež prebivalcev, ki si niso mogli privoščiti enotedenskih počitnic, zmanjšal v vseh državah z izjemo Italije in Grčije. V Italiji se je povečal za štiri odstotne točke, v Grčiji pa za tri.

Najbolj se je delež zmanjšal v Latviji (za 35 odstotnih točk), na Malti (za 30 odstotnih točk), v Bolgariji in na Poljskem (za 27 odstotnih točk) ter v Estoniji (za 26 odstotnih točk).
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: