Singapur: država z največjo ekonomsko svobodo v letu 2021

Države po svetu se razlikujejo glede na to, kako ekonomsko svobodne so. Na katero mesto se je letos uvrstila Slovenija?
Fotografija: Singapur. Foto: EDGAR SU/Reuters
Odpri galerijo
Singapur. Foto: EDGAR SU/Reuters

Boljša kot je kakovost delovanja političnih in gospodarskih institucij v državi, o večji ekonomski svobodi lahko govorimo. Višja ekonomska svoboda je povezana tudi z večjo gospodarsko rastjo in višjimi dohodki. Večja ekonomska svoboda praviloma nakazuje tudi na večjo kakovost življenja v določeni državi.

Na spletni strani Visual Capitalist so na podlagi indeksa ekonomske svobode, ki ga je določila Heritage Organization, določili stopnjo ekonomska svobode za 178 držav po svetu v letu 2021. Višja vrednost pomeni večjo ekonomsko svobodo. Povprečna ekonomska svoboda po svetu je bila ocenjena na 61,6. To je najvišja vrednost, ki je bila dobljena v zadnjih 27 letih.

image_alt
Velika Britanija: Božički plačani tudi več kot 900 evrov na dan

Severna in Južna Amerika: povečanje brezposelnosti in inflacije

Na ravni Severne in Južne Amerike se lahko z največjo ekonomsko svobodo pohvalijo Kanada (77,9), Čile (75,2) in ZDA (74,8). Situacija je najslabša na Kubi (28,1) in v Venezueli (24,7). Na ravni celotne regije se je v zadnjem letu nekoliko povečala brezposelnost (dvig na 6,9 odstotka), inflacija pa na 5,2 odstotka. Povprečna raven javnega dolga se je povečala za kar 85,2 odstotka BDP-ja.

Auckland, Nova Zelandija. Foto: Shutterstock
Auckland, Nova Zelandija. Foto: Shutterstock

Slovenija dosegla vrednost 68,3

Za najbolj ekonomsko svobodne države štejemo tiste z vrednostmi nad 70. Teh je na svetu 38 in kar dobra polovica izmed njih se nahaja v Evropi. Gre za posledico močnega pravnega okolja, prostega trga in zelo močne svobode naložb.

Največjo ekonomsko svobodo med evropskimi državami dosegata Irska (81,4) in Švica (81,9). Vrednosti nad 70 dosegajo še Združeno kraljestvo, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Danska, Češka, Avstrija, Islandija, Norveška, Švedska, Finska, Estonija, Latvija, Litva in Bolgarija. Najslabšo oceno je dosegla Ukrajina (56,2). Ekonomska svoboda Slovenije znaša 68,3.

Afrika ekonomsko najmanj svobodna

Diktatura, korupcija in konflikti, s katerimi se je Afrika srečevala v svoji preteklosti, so na njej pustili pomembne posledice. Tako gre za ekonomsko najmanj svoboden kontinent. Sudan zaseda vrednost 39,1, Alžirija 49,7, Egipt 55,7 in Južnoafriška republika 59,7.

image_alt
Letošnje leto rekordno za dražbene hiše

Že drugo leto zapored na prvem mestu Singapur

Z najvišjo stopnjo ekonomske svobode se lahko že drugo leto zapored pohvali Singapur (89,7), ki je hkrati edina država na svetu, ki je ekonomsko svobodna glede na vse kategorije indeksov. Indija in Kitajska, ki se lahko pohvalita z močnim gospodarstvom in velikim številom prebivalcev, pa ne veljata za ekonomsko svobodni državi.

Pri določanju indeksa ekonomske svobode posamezne države so bila sicer upoštevana naslednja področja: velikost vlade, pravni sistem in lastninske pravice, vrednost valute, svoboda pri mednarodnem trgovanju in regulacija.

image_alt
Kako se spremeni življenje po večjem zadetku na loteriji?

Več iz rubrike