Velika Britanija: Božički plačani tudi več kot 900 evrov na dan

V Veliki Britaniji je na stotine razpisanih delovnih mest za božičke nezasedenih. Urne postavke zanje so se ponekod tudi več kot potrojile.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Marko Feist

Veseli december je prav posebno praznično obdobje, ki se ga najbolj razveselijo naši najmlajši. Pričakujejo namreč prihod treh mož in z njimi obljubljena darila. Božiček je med njimi še posebej priljubljen. V zadnjih tednih pred iztekom leta se številni trgovci odločijo pripraviti presenečenje za otroke in v te namene zaposlijo božička.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Odkar se je začela pandemija, tudi praznično obdobje ni več tako, kot smo ga bili vajeni. V Veliki Britaniji se srečujejo z nenavadnim problemom. Primanjkuje jim namreč božičkov oziroma ljudi, ki bi se bili za nekaj tednov pripravljeni obleči v kostum in zabavati otroke, poročajo britanski mediji.

Za opravljanje dela božička tudi skoraj 1000 evrov na dan

Na spletni strani Indeed lahko v zadnjih tednih zasledimo na stotine prostih delovnih mest za božičke. Ti naj bi več ur preživeli v kostumih in se vživeli v vlogo dobrega moža, ki se posveča otrokom in jih obdaruje. Delovna mesta ostajajo nezasedena.

Foto: Jure Eržen/Delo
Foto: Jure Eržen/Delo
Delodajalci so se tako odločili, da jim zvišajo urno postavko. Te so se ponekod celo več kot potrojile. Posameznik je tako lahko v trenutni situaciji za delo božička plačan tudi 938 evrov na dan, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za britanski časnik Daily Star razmere opisal Jack Kennedy, predstavnik spletne strani Indeed, tudi božiček in njegovi pomočniki niso imuni na pomanjkanje sezonskih delavcev. V aktualnih razmerah je možno dobiti stabilno službo, zato po priložnostnih delih ni več tolikšnega povpraševanje, je pojasnil Kennedy.

Številni se za to funkcijo ne odločajo tudi iz previdnostnih razlogov. V času, ko se srečujemo s hitrim širjenjem nove različice covida-19 omikronom, se številni ne želijo izpostavljati bližnjim stikom z drugimi ljudmi in tvegati okužbe. Delo božička je namreč nemogoče opravljati s fizično distanco.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Na Otoku tudi pomanjkanje gostinskih delavcev in voznikov tovornjakov

Tako kot drugod po svetu se Velika Britanija srečuje tudi s pomanjkanjem kadra v nekaterih drugih sektorjih. Zaradi številnih zapiranj gostinskega sektorja in nestabilnosti zaposlitve na tem področju se je veliko število kvalificiranih gostinskih delavcev odločilo, da si poiščejo bolj zanesljivo zaposlitev. Povpraševanje po tovrstnem kadru je tako čedalje večje. Primanjkuje tudi voznikov tovornjakov, kar s sabo prinaša številne posledice. V državi tako prazne police trgovin in prazne bencinske črpalke niso nobena redkost.

Več iz rubrike