Se Evropejci poslavljamo od avokada?

Zelenega zlata je čedalje manj, cene so vsak dan višje, industrija vedno težja. Za koga bo sploh še dosegljiv kos slastne avokadove pogače?
Fotografija: Največ avokada Slovenci uvozimo iz Izraela in Nemčije. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Največ avokada Slovenci uvozimo iz Izraela in Nemčije. Foto: Pixabay

Povpraševanje po avokadu narašča tudi v Sloveniji. Če smo jih še leta 2010 uvozili 371 ton, je lani količina poskočila na 1984 ton, v prvih štirih mesecih letošnjega leta je uvoz znašal 908 ton. To pomeni, da smo leta 2010 uvozili za zgolj 676.000 evrov avokada, leta 2017 za slabih 6,5 milijona evrov, lani pa za nekaj več kot 5 milijonov evrov. V prvih štirih mesecih tega leta je uvoz znašal že 2,7 milijona evrov, pričajo podatki Sursa.

Največ jih uvozimo iz Izraela. Pa tudi iz Nemčije, kjer se je po podatkih spletne strani FreshPlaza trg sesul. Do nedavnega je bilo na voljo dovolj avokada za zadovoljitev povpraševanja, vendar se je stanje v zadnjih tednih spremenilo. »Trenutno ni na voljo nobene količine, zato moramo biti zadovoljni z vsako serijo, ki pride,« je za omenjeni spletni portal povedal uvoznik iz Hamburga. Cene so zato zelo visoke in nihajo okoli 20 evrov za štirikilogramski paket, edina sorta na voljo pa je hass. Glavni dobavitelj poletnega avokada je trenutno Peru, manjše količine dobivajo tudi iz Kenije, ki je leta 2017 predstavljala 38,9 odstotka afriškega izvoza avokada in 1,3 odstotka svetovne trgovine s sadjem. Ko bo ta podpisala sporazum s Kitajsko, bo 40 odstotkov avokadov izvozila na Kitajsko. 

Trg se je v mesecu in pol povsem spremenil tudi na Nizozemskem, od koder smo do aprila uvozili 117.922 kilogramov avokada. Glavni razlog je manj avokada iz Mehike, kot je bilo pričakovano, saj jih snubijo ZDA z visokimi odkupnimi cenami. Skoraj vsi mehiški avokadi zdaj romajo v ZDA, Nizozemci pa primanjkljaj v manjših količinah krpajo z avokadi iz Peruja, Kolumbije in Južne Afrike ter delno iz Kenije. V Franciji se soočajo s podobno klavrno sliko zelenega sadeža, za tiste male količine, ki jih dobijo, pa morajo po podatkih FreshPlaze za 4 kilograme odšteti od 14 do 15 evrov. Znižanja cen ne pričakujejo pred novembrom, ko bodo na trgu tudi španski in izraelski avokadi.

Ker je avokado želeno blago, se hočejo pridružiti poslu tudi Novozelandci. Drevesnici Stuff.co.nz in The Takeout zaradi povpraševanja več nimata avokadovcev. Ker jih Nova Zelandija ne uvaža, so cene po poročanju New York Timesa dosegle 3,30 dolarja za kos. In ker svetovni trendi vplivajo tudi na naše tržišče, je pričakovati, da bodo cene avokada zaradi čedalje manjših količin še naprej rasle.

P.S.: Ali imate na krožniku zaradi avokadove krize morda že lažen guacamole?

Več iz rubrike

Komentarji: