Sabina Sobočan, iz Varis Lendava, je prejemnica nagrade Primus 2022

Na SKOJ-u v Portorožu je slavila Sabina Sobočan, ki jo je opazil celo francoski predsednik Emmanuel Macron in jo povabil v Elizejsko palačo.
Fotografija: Sabina Sobočan iz Varis Lendava je prva managerka, ki je prejela nagrado Primus. Foto: Delo
Odpri galerijo
Sabina Sobočan iz Varis Lendava je prva managerka, ki je prejela nagrado Primus. Foto: Delo

Prejemnica nagrade Primus je bila v letošnjem letu izbrana med 21 voditeljic, ki jih je v okviru predsedovanja EU francoski predsednik Emmanuel Macron 8. marca povabil v Elizejsko palačo k podpisu deklaracije za uravnoteženost spolov.

Sabina Sobočan, direktorica Varis Lendava, je ženska, ki ne le pogumno in uspešno stopa po očetovi poti, ampak vsak dan na poslovni poti udejanja etična načela komuniciranja, ohranja profesionalno držo in se zaveda, da izrečenih besed ni mogoče vzeti nazaj ali jih preklicati. Zato komunicira premišljeno, odgovorno in strukturirano.

image_alt
Tjaša Zupančič Hartner: Poučujem mlade, ker želim vračati družbi

"Come back" nagrade Primus

Nagrada Primus za komunikacijsko odličnost managerjev in managerk je edino strokovno slovensko priznanje, ki prepoznava in nagrajuje komunikacijska znanje in veščine vodilnih v podjetjih oziroma organizacijah.

Zgodovina podeljevanja nagrade Primus, nagrade za komunikacijsko odličnost managerjev, razkriva, da so bili do sedaj nagrajeni samo managerji.

A v posebnem letu 2022, ko sta nagrado Primus  po več kot dveh letih spet obudili Slovensko društvo za odnose z javnostmi in Združenje Manager, gre prvič  Primus v roke managerki – Sabini Sobočan, direktorici družbe Varis Lendava.

Žirija, v sestavi izvršne direktorice Združenja Manager Petra Juvančič (predsednica), predsednice Slovenskega društva za odnose z javnostmi Tine Cipot, direktorice Mediad mag. Edite Krajnović in profesorja dr. Klement Podnar s Katedre za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi na FDV in avtorice pričujočega prispevka, Petre Kovič, je imela pri izboru težko nalogo.

Prijavljeni kandidati in nominiranci so bili odlični, uspešni, in predani managerji, ki imajo odlične sposobnosti komuniciranja tako znotraj svojih pdojetij kot z zunanjimi javnostmi.

Komisijo je v zelo posebnem času, polnem nenadnih preobratov, najbolj prepričala Sabina Sobočan

Sabina Sobočan je od leta 2015 direktorica Varisa Lendava, kjer jo sodelavci in poslovni partnerji po celotni verigi vrednosti prepoznavajo po odprti, jasni in spoštljivi komunikaciji, katere cilj je slišati in razumeti sogovornika.

Odlikuje jo proaktiven posluh za dogajanje, da na odprte teme ne le odreagira, temveč jih sama odpira in v pogovor vključuje vse relevantne sogovornike – vse z jasnim ciljem skupne rasti: posameznika, kolektiva in tudi širšega okolja. Sobočanova v komunikaciji z različnimi deležniki vidi potencial za osebno, strokovno in poslovno rast.

Kot direktorica je razvijalka in nosilka korporativne in komunikacijske strategije. V podjetju je spodbudila opolnomočenje sodelavcev, ki so soavtorji povezovalne komunikacije, ter vzpostavila in profesionalizirala komunikacijske kanale.

Kljub lastnim nadpovprečnim komunikacijskim veščinam si ves čas prizadeva krepiti svoje znanje, zavedanje o pomenu komunikacije pa potrjuje tudi z vključevanjem zunanjih strokovnjakov na točkah, kjer prepoznava potencial rasti.

image_alt
Ambasadorji slovenskega gospodarstva: »Skupaj premikamo gore!«

Ob interni komunikaciji vse večji poudarek daje tudi komunikaciji z zunanjimi deležniki, objavlja mnenjske članke in kolumne ter sodeluje na relevantnih dogodkih, tudi v tujini, kjer se odpirajo gospodarsko in družbeno pomembne teme; med drugim je zavezana komuniciranju enakosti spolov v managementu in v širši družbi.

V Elizejsko palačo jo je povabil francoski predsednik

V letu 2022 je bila izbrana med 21 voditeljic, ki jih je v okviru predsedovanja EU francoski predsednik Emmanuel Macron 8. marca povabil v Elizejsko palačo k podpisu deklaracije za uravnoteženost spolov. Ob tem udejanja etična načela komuniciranja, ohranja profesionalno držo in se zaveda, da izrečenih besed ni mogoče vzeti nazaj ali jih preklicati. Zato komunicira premišljeno, odgovorno in strukturirano.

Direktorica podjetja Varis Lendava je nosilka in razvijalka komunikacijske strategije navznoter, v podjetju, in ker jo odlikuje premišljena, odgovorna in strukturirana komunikacija do zunanjih javnosti, saj se zaveda, da izrečenih besed ni mogoče vzeti nazaj ali jih preklicati.

O nagrajenki s priznanjem Primus je tik pred podelitvijo na Slovenski konferenci o odnosih z javnostmi ( SKOJ) v Portorožu takole povedala predsednica žirije za priznanje Primus, zvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič:

»Zgodba zmagovalke je navdihujoča, saj je je prav s svojo pristnostjo in odprto komunikacijo uspešno prevzela vodenje družinskega podjetja. Gre za enega najtežjih, tudi komunikacijskih, izzivov v slovenskem gospodarstvu, saj 83 odstotkov tega sestavljajo prav družinska podjetja. V izjemno hudi konkurenci smo ocenili, da je podelitev Primusa Sabini Sobočan pomembno sporočilo, da je dobra komunikacija managerjev ključna tudi v manjših in srednje velikih družinskih podjetjih ter da imamo izjemne komunikatorke med managerkami.«

image_alt
Slovensko šolstvo: Večji poudarek na spoznavanju poklicev

Več iz rubrike