različnimi tekmovanji, najnovejši je izbor za mladega mehanika Slovenije." />

S tekmovanjem želijo navdušiti mlade za poklic avtoserviserja

Potrebe  po kadrih v avtoservisni dejavnosti so velike, podjetja ne najdejo dovolj delavcev. Mlade želijo navdušiti za izobraževanje v programu avtoserviser tudi z različnimi tekmovanji, najnovejši je izbor za mladega mehanika Slovenije.
Fotografija: Žan Gros med menjavo žarnice. Foto arhiv organizatorja
Odpri galerijo
Žan Gros med menjavo žarnice. Foto arhiv organizatorja

V prvem izboru, ki ga je organiziralo uredništvo revije Tranzit s partnerji Petrolom, Uniorjem, Volvom, Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov, SIC Ljubljana in portalom Dostavnik.si, so sodelovali dijaki drugih in tretjih letnikov iz šestih srednjih šol z izobraževalnim programom avtoserviser. Dijaki so najprej reševali vprašanja z različnih področij avtoservisne dejavnosti, potem pa so se pomerili še pri menjavi gume, žarnic ter pri diagnosticiranju in odpravi napake na zavornem sistemu.

Mojca Belak je zasedla tretje mesto. Foto arhiv organizatorja
Mojca Belak je zasedla tretje mesto. Foto arhiv organizatorja

V izzivih se je najbolj izkazal Žan Gros, dijak Srednje strojne šole iz Novega mesta, le nekaj točk manj je dosegel Marko Kos iz Srednje šole za strojništvo Škofja Loka, na tretje mesto pa se je uvrstila Mojca Belak, dijakinja Šole za strojništvo iz Velenja, »ki je s tem dokazala, da so tudi dekleta dobre avtoserviserke,« so rezultate komentirali organizatorji.

Zmagovalec tekmovanja Žan Gros Foto arhiv organizatorja
Zmagovalec tekmovanja Žan Gros Foto arhiv organizatorja

V ekipnem seštevku rezultatov je bila najboljša novomeška strojna šola pred škofjeloško, na tretje mesto se je uvrstila ljubljanska Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad.
V Sloveniji že nekaj let poteka podobno tekmovanje, ki pa je namenjeno mladim, že zaposlenim mehanikom.

Več iz rubrike