Rusija pripravljena na prekinitev stikov z EU?

Če bo Evropska unija uvedla nove sankcije, je Rusija pripravljena tudi na prekinitev stikov, je v petek izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.
Fotografija: Ruski zunanji minister Sergej Lavrov. FOTO: Šipić Roman / Delo
Odpri galerijo
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov. FOTO: Šipić Roman / Delo

»Ne želimo se izolirati od drugega sveta, vendar pa moramo biti na to pripravljeni,« je dejal Lavrov v pogovoru z novinarjem in blogerjem Vladimirjem Solovjovom.

»Če si želiš miru, potem se pripravljaj na vojno,« je še dodal ruski zunanji minister. Njegove besede so že naletele na kritiko tudi v Kremlju, sicer predvsem v smislu, da so bile »izvzete iz konteksta«, poroča STA.

Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Mikhail Klimentyev/REUTERS 
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Mikhail Klimentyev/REUTERS 
Velika napaka je, da se te izjave objavlja brez konteksta, je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. »Ključno je, da si tega ne želimo. Želimo si nadgrajevati odnose z EU, ampak če se bo EU odločila za prekinitev te poti, potem ja, smo na to pripravljeni,« je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Z dodatnim pojasnilom so se odzvali tudi na zunanjem ministrstvu. Rusija si sicer prizadeva za sodelovanje z EU, a če se bo ta odločila prekiniti stike, bo Rusija na to pripravljena, so pojasnili ruski tiskovni agenciji Tass.»Pripravljeni smo prekiniti vezi, če se bo to zgodilo na pobudo EU. Kar se nas tiče, pa odločno pozivamo EU, da vzpostavi enakopravno in vzajemno spoštljivo sodelovanje, kar je rekel tudi minister,« so pojasnili.

V ozadju je predvsem zaostrovanje odnosov zaradi primera Navalni. Zunanji ministri članic EU bodo 22. februarja namreč razpravljali o morebitni uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi obravnave opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in tudi izgona evropskih diplomatov, ki da so se udeležili protivladnih protestov.
 
 

Več iz rubrike