Rolls-Royce predstavlja motorje naslednje generacije

Eden izmed vodilnih proizvajalcev motorjev v letalski in pomorski industriji nenehno dviguje standard na področju pogonskih sistemov.
Fotografija: Tovarna Rolls-Royca v Veliki Britaniji. Foto: Andrew Yates/AFP
Odpri galerijo
Tovarna Rolls-Royca v Veliki Britaniji. Foto: Andrew Yates/AFP

Rolls-Roycevi zmogljivi MTU motorji bodo po novem prispevali k doseganju trajnostnih ciljev v pomorski industriji in sicer na več načinov; od hibridnih sistemov do združljivosti z biogorivi.
 

Okolju prijaznejši motorji

 
S spremenjenimi okoljskimi predpisi za ladje se morajo razvijati tudi pogonski sistemi. Podjetje Rolls-Royce je v izjavi za javnost sedmega septembra objavilo svojo najnovejšo prihajajočo ponudbo za jahte. To je pogonski sistem z vgrajenim naknadnim čiščenjem izpušnih plinov. Nova generacija MTU motorjev serije 2000 bo zaradi enot za selektivno katalitično redukcijo (SCR) proizvedla manj škodljivih emisij, je pojasnil Nicola Camuffo, ki vodi kompetenčni center za jahte v Rolls-Roycevi poslovni enoti Power Systems v Italiji.
 
image_alt
BMW predstavil novo e-kolo in električno motorno kolo

Nov pogonski sistem bo dobavljen jeseni letos, testiranja na jahtah pa se bodo začela v začetku naslednjega leta, je podjetje zapisalo na svoji spletni strani. Nov sistem ustreza predpisom glede izpustov emisij Mednarodne pomorske organizacije (IMO) tretje stopnje (IMO III). Ta bo jahtam omogočil dostop tudi do zaščitenih območij, denimo severnoameriške obale, ki spada pod območja nadzora nad emisijami (ECA).
Motor Rolls-Royce Trent za letalsko industrijo. Foto: Edgar Su/Reuters
Motor Rolls-Royce Trent za letalsko industrijo. Foto: Edgar Su/Reuters

Hibridni pogonski sistemi in biogoriva

 
Rolls-Royce poleg tega načrtuje uvedbo hibridnega MTU motorja. Hibridni pogonski sistemi se uveljavljajo v avtomobilski industriji in si počasi utirajo pot tudi v druge sektorje. Jahte s hibridnimi pogonskimi sistemi bi izločale manj emisij, njihovo delovanje bi bilo tišje, vibracije pa manjše. Vse to bi omogočilo tudi prijetnejše križarjenje.
 
image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Rolls-Royceova hibridna rešitev bo poleg MTU motorjev serije 2000 sestavljena iz električnih motorjev, baterij, menjalnikov in drugih elektronskih komponent. Hibridni pogonski sistem naj bi dosegel moč do 1939 kW na pogonski sklop, predstavljen pa naj bi bil do leta 2023.
 
Rolls-Royce. Foto: Šket Gregor/Delo
Rolls-Royce. Foto: Šket Gregor/Delo
Biogoriva nove generacije, denimo hidrogenirano rastlinsko olje, predstavljajo potencialen trend v prihodnosti pomorskega prometa. Zato je pomembno, da so prihajajoči motorji združljivi s to vrsto inovativnih goriv. Rolls-Roycevi MTU motorji serije 2000 in 4000 bodo od leta 2023 združljivi s trajnostnimi gorivi.
 
Podjetje Rolls-Royce si prizadeva v prihodnje pogonske sklope vključiti tudi druge nove tehnologije; predvsem sisteme gorivnih celic, ki prav tako predstavljajo potencialni trend. Na svoji spletni strani so njegovi predstavniki zapisali: »Zavezali smo se, da bomo dosegli ničelne emisije toplogrednih plinov pri svojem delovanju do leta 2030. Kampanji Združenih narodov 'Race to Zero' smo se pridružili leta 2020 in se zavezali, da bodo naši novi izdelki do leta 2030 združljivi z ničelnim obratovanjem, do leta 2050 pa bodo vsi naši izdelki združljivi z ničelnim obratovanjem.«
image_alt
Najbolj luksuzni hoteli na svetu

Več iz rubrike