Rekordna rast naročil v Kolektor Etra

Ljubljanska Kolektor Etra je v obdobju epidemije dosegla rekordno število naročil.
Fotografija: Kolektor Etra v času epidemije izstopa z velikim porastom naročil, koristili niso niti državne pomoči. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Kolektor Etra v času epidemije izstopa z velikim porastom naročil, koristili niso niti državne pomoči. FOTO: Leon Vidic

Izdelovalec energetskih transformatorjev Kolektor Etra je v začetku obdobja epidemije dosegel rekord naročil, poroča RTV Slovenija. Družba skozi celotno epidemijo ni uveljavljala protikoronskih ukrepov, samo v marcu so namreč dobili trikrat več kot je mesečno povprečje.
 

Uporaba državne pomoči bi pomenila izkoriščanje sistema


Direktor prodaje Peter Novak izpostavlja, da so v prvih petih mesecih prejeli 80 odstotkov več naročil kot lani. FOTO: Leon Vidic
Direktor prodaje Peter Novak izpostavlja, da so v prvih petih mesecih prejeli 80 odstotkov več naročil kot lani. FOTO: Leon Vidic
Direktor prodaje Peter Novak pravi, da so rekordni uspeh dosegli ne glede na to, da je večina zapsolenih delala od doma. »Tudi od doma se da veliko narediti, če so ljudje motivirani. Pri nas smo v prvih petih mesecih tekočega leta prejeli 80 odstotkov več naročil kot v istem obdobju lani« poudarja Novak.

Vsi režijski delavci so ostali doma, sestanki so potekali preko drugih spletnih orodij, zaposleni v proizvodnji pa so se stalno menjavali, delo v času epidemije opisuje RTV Slovenija. Proizvodnja je delovala po principu rotacije; prvih 14 dni je dela opravljala ena skupina, to pa je nato nadomestila druga skupina delavcev, s čimer so zmanjšali kontakte med zaposlenimi. Podjetje ima sicer 460 zaposlenih, aktivni pa so v 32 državah.Podjetje zaradi povečanih naročil ni potrebovalo pomoči države. Direktor Kolektor Etre dr. Tomaž Kmecelj izpostavlja, da so se že na začetku epidemije odločili, da državne pomoči ne bodo uveljavljali; tudi zato, ker je ta bila preveč omejujoča za njihovo poslovanje. »Nenazadnje nismo želeli izkoriščati sistema« poudarja. Kmecelj pravi še, da se podjetje zanaša predvsem na svojo lastno delovno silo in ne toliko na državo, kar bo tudi vodilo pri pripravah na morebiten drugi val okužb.
 

Kolektor Etra že več let povečuje svojo prodajo, kar 70 odstotkov kapacitet pa ima že zapolnjenih za leto 2021. FOTO: Leon Vidic
Kolektor Etra že več let povečuje svojo prodajo, kar 70 odstotkov kapacitet pa ima že zapolnjenih za leto 2021. FOTO: Leon Vidic
Že večletna rast


Čeprav so letošnji meseci rekordni, se trend rasti zaznava že več let. Lansko leto so prihodke povečali za 10 milijonov evrov in leto zaključili na 110 milijonov evrov prihodkov. Povečali so tudi čisti dobiček; ta se je znašal 9,2 milijonov evrov, kar je 4,1 milijonov evrov več kot leto poprej. Tudi letos se pričakuje povečanje dobička, v tem letu imajo že za 150 milijonov evrov naročil.

Večina naročil prihaja iz tujine, kar 70 odstotkov kapacitet pa imajo zasedenih že za leto 2021. Kolektor Etra je izrazito prisotna v skandinavskih državah, sicer pa pokriva že kar 2 odstotka evropskega trga.

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: