Milijoni otrok se namesto s šolo soočajo z delom

Cilj OZN je otroke osvoboditi negotovega dela, da bi lahko hodili v šolo. Po dobrih dveh desetletjih napredka na milijone otrok spet tvega, da jih bo covid-19 prisilil v delo.
Fotografija: Amrulla,12 let stara deklica, ki je za svoje delo plačana sedem kilogramov oglja, je ena od 28.000 otrok, ki delajo na ulicah Kabula. FOTO: REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Amrulla,12 let stara deklica, ki je za svoje delo plačana sedem kilogramov oglja, je ena od 28.000 otrok, ki delajo na ulicah Kabula. FOTO: REUTERS Pictures

Zaradi uničujočih gospodarskih posledic pandemije covid-19 bi se globalne lestvice zaposlovanja mladoletnikov - po približno dveh desetletjih upada - lahko ponovno povišale, sta ob mednarodnem svetovnem dnevu boja proti otroškemu delu v Ženevi opozorili dve organizaciji Združenih narodov (ZN).

»Na milijone otrokom grozi, da bodo zaradi krize ponovno prisiljeni v delo,« sta dejala Sklad Združenih narodov za otroke (UNICEF) in Mednarodna organizacija dela (ILO). »To bi pomenilo, da se je otroško delo prvič po letu 2000 povečalo.«

ILO in UNICEF sta poudarili, da pandemija covid-19 vodi k vse večji revščini in zmanjšanju družinskih dohodkov. Povečano otroško delo pogosto opažajo v napetih gospodarskih razmerah. Organizaciji vlade pozivata, naj razširijo svoje programe za zaščito otrok pred izkoriščanjem.


Kdaj bo delo otrok povsem odpravljeno?


Zadnje ocene ILO za otroško delo, objavljene leta 2017, se nanašajo na leto 2016. Po vsem svetu je delalo približno 152 milijonov otrok, starih od pet do 17 let. To je bilo 94 milijonov manj kot leta 2000. Takrat je ILO ocenila, da se bo število letos zmanjšalo na največ 121 milijonov.
Vsaj 50.000 otrok sirijskih beguncev v Libanonu dela pogosto v težkih razmerah in 12 ur na dan, da bi plačevalo hrano in zavetišče za svoje družine. FOTO: Ali Hashisho / REUTERS
Vsaj 50.000 otrok sirijskih beguncev v Libanonu dela pogosto v težkih razmerah in 12 ur na dan, da bi plačevalo hrano in zavetišče za svoje družine. FOTO: Ali Hashisho / REUTERS

Cilj ZN je bil do leta 2025 odpraviti otroško delo, a trenutno poročilo predvideva nasprotno. Navaja namreč, da že obstajajo znaki, da se otroško delo povečuje, šole po vsem svetu pa se zapirajo. Več kot 90 odstotkov vseh učencev je bilo med izbuhom virusa prizadetih, v smislu predčasnega zaključka šolanja oziroma šolanja od doma, kjer je to mogoče.


Gre za 1,6 milijarde mladih po vsem svetu, poudarjata organizaciji in dodajata, da so šole do neke mere otroke tudi zaščitile pred izkoriščanjem, ta nadzor pa je zdaj izginil.

»Tudi ko se pouk znova začne, si nekateri starši morda ne bodo mogli več privoščiti, da bi otroke pošiljali v šolo,« je zapisano v poročilu.


Manj kot 1,90 dolarja na dan


Svetovna banka ocenjuje, da bi lahko 40 do 60 milijonov ljudi zaradi koronakrize letos zdrsnilo v izjemno revščino. Slednji bi morali živeti z manj kot 1,90 dolarja na dan.


Organizacije ZN še ne morejo zagotoviti konkretnih podatkov. Nanašajo se na prejšnje študije, na primer v Slonokoščeni obali, Južni Afriki ali Braziliji, kjer se je po gospodarskem upadu povišalo otroško delo.
 

Več iz rubrike