Amazon vsako leto uniči milijone neprodanih (uporabnih) predmetov

Nedavna britanska raziskava je razkrila, da naj bi največji spletni trgovec na svetu uničil na milijone neprodanih izdelkov.
Fotografija: Nedavno odkritje v Amazonu je šokiralo javnost. Foto: Mike Segar / Reuters
Odpri galerijo
Nedavno odkritje v Amazonu je šokiralo javnost. Foto: Mike Segar / Reuters

V Amazonovem skladišču na Škotskem so med skrito preiskavo našli več kot 130.000 še ne uporabljenih predmetov, ki so jih odvrgli v zabojnike, namenjene za uničenje. Nad izsledki preiskave, ki jo je izvedla britanska televizijska mreža ITV, je bila javnost ogorčena. Kako lahko Amazon to počne in zakaj še vedno uporabnih predmetov ne donira v dobrodelne namene?
image_alt
Kakšne so urne postavke najbogatejših na svetu?

Na uničenje tudi maske za enkratno uporabo


Kot je za ITV povedal nekdanji uslužbenec Amazona, naj bi delavci vsak teden dobili navodila, katere predmete uničiti. Brez razloga naj bi morali uničiti 130.000 predmetov na teden, kar je več kot šest milijonov izdelkov na leto. »Hoover, MacBook, iPad in veliko drugih znamk elektronike se zavrže. Prejšnji teden pa tudi zavitke, v katerih je bilo 20.000 mask za enkratno uporabo,« je še izdal nekdanji uslužbenec.

Posledica neurejenega sistema


Amazon se je na preiskavo odzval z izjavo, da si prizadevajo doseči ničelno odlaganje izdelkov. Njihova prednostna naloga je preprodajati, donirati in reciklirati, so še povedali na Amazonu.

Britanski poslovni sekretar Kwasi Kwarteng je bil nad odkritjem negativno presenečen. Škotska vlada in Amazon imata namreč več strategij krožnega gospodarstva namenjenih omejevanju uničenja izdelkov.
Izdelki, ki so vrnjeni ali se že dalj časa ne prodajo, gredo v uničenje. Foto: Rick Scuteri / Reuters
Izdelki, ki so vrnjeni ali se že dalj časa ne prodajo, gredo v uničenje. Foto: Rick Scuteri / Reuters

Kot je povedal nekdanji zaposleni na Amazonu, so v preiskavi odkriti odpadki posledica neurejenega sistema. Nekateri poznavalci pa so prepričani, da so odpadki v Amazonovem skladišču predvidljiva posledica računovodstva, zasnovanega za linearno gospodarstvo.

Strokovnjaki menijo, da bi morali spodbujati prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo. Na ta način se namreč izdelki ponovno uporabijo, hkrati se zmanjša potreba po odlagališčih.
image_alt
Facebook gradi mesto za svoje zaposlene

Amazon ni edini


Uničenje uporabnih izdelkov je iz več vidikov nedopustno, vendar je zakonito. Amazon izdelke hrani v skladiščih in kar se ne proda, zavzema drag prostor novim bolj prodajanim izdelkom, zato gredo vrnjeni ali pa zastareli izdelki na uničenje.
Skladišče je hitro prepolno. Foto: Dylan Martinez / Reuters
Skladišče je hitro prepolno. Foto: Dylan Martinez / Reuters

Amazon ni edini, ki uporablja to tehniko. Pred leti so velika modna podjetja, kot so Michael Kors, Nike, H&M, Urban Outfitters, Victoria's Secret in Burberry, obtožili, da sežigajo neprodane in vrnjene zaloge.

Leta 2018 je Business Insider poročal, da so se pri švicarskem podjetju Richmond znebili za več kot 500 milijonov dolarjev vrednih ur. S tem so želeli preprečiti, da bi luksuzne ure prišle v roke preprodajalcem.
image_alt
Jeff Bezos zapušča svoje mesto v Amazonu na poseben dan

Greenpeace poziva


Proces, ki ga uporablja Amazon, in druga podjetja, je za okolje zelo škodljiv. Sploh če vemo, da gre tudi za tehnološke izdelke, ki so polni kovin. Greenpeace je nedavno pozval britansko vlado, naj podjetjem, še posebej tistim, ki prodajajo elektroniko, tehnologijo in kozmetiko, prepreči uničevanje zalog. Francija naj bi podoben zakon že uvedla.

Več iz rubrike