Razkorak med bogatimi in revnimi v ZDA hitro raste

Neenakost med bogatimi in revnimi se v ZDA izrazito povečuje že od osemdesetih let, v času pandemije pa se premoženje bogatih povečuje še hitreje.
Fotografija: Zaradi aktualnih razmer v ZDA se hitro povečuje brezposelnost, nemoteno pa raste premoženje tehnoloških podjetij. FOTO: Robert Galbraith/ Reuters
Odpri galerijo
Zaradi aktualnih razmer v ZDA se hitro povečuje brezposelnost, nemoteno pa raste premoženje tehnoloških podjetij. FOTO: Robert Galbraith/ Reuters

ZDA je med osrednjimi žarišči pandemije, v tem času pa stalno povečuje bogastvo milijarderjev. Zgolj v prejšnjih dveh tednih se je njihovo bogastvo v povprečju povečalo za 30 odstotkov, pišejo pri STA.
 

Rast tehnoloških milijarderjev


Premoženje milijarderjev v ZDA se je od 18. marca pa do zdaj povečalo za 565 milijard dolarjev in skupno šteje že 3500 milijard dolarjev. Zmagovalec je zagotovo lastnik spletnega trgovca Amazona iz Seattla Jeff Bezos, ki je svoje premoženje povečal za 35,2 milijarde dolarjev.

Največjo rast občutijo predvsem tehnološka podjetja. Prejšnji teden je indeks Nasdaq, ki vključuje prav tehnološke velikane že dosegel vrednosti izpred pandemije, ki jih je nato še presegel in dosegel rekordno raven.
 

Neenakost se v ZDA veča že desetletja


Ekonomska neenakost med prebivalstvom ameriškim ekonomistom nikakor ni tuja. Ko je v osemdesetih letih v podjetjih ustoličil primat delničarjev, se je skupaj z uspešnostjo ameriških podjetij povečevala prav neenakost med bogatimi in revnimi.


Primat delničarjev namreč izrazito na prvo mesto postavlja lastnike podjetij, kar ideološko pomeni, da podjetje deluje za njih. V zadnjih desetih letih so ameriška podjetja svojim delničarjem v povprečju namenila že kar 90 odstotkov zaslužka. Prejšnje leto so se slišali glasni pozivi ukinitve te paradigme in večjo naklonjenost podjetij vsem soudeleženim v procesu delovanja podjetja, v kar so zajeti zaposleni, dobavitelji in tudi lokalno okolje podjetja.

Trenutno v ZDA hitro narašča brezposelnost; od 18. marca pa do zdaj je prošnjo za nadomestilo za čas brezposelnosti vložilo že kar 43 milijonov Američanov. Zaradi aktualnih razmer je povečevanje razkoraka med bogatimi in revnimi pričakovati tudi v prihodnje, pravi stroka.

Več iz rubrike

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

aktualno

G7: Širjenje mednarodnega vpliva in zoperstavljanje Kitajski

Voditelji skupine G7 so v nedeljo, 26. junija, ponovno vzpostavili partnerstvo z novim imenom: 'Partnerstvo za globalno infrastrukturo in naložbe'.

Komentarji: