Raziskava: Povečana zaskrbljenost zaradi epidemije

Po optimizmu v začetku poletja je v zadnjih dveh mesecih ponovno opazen trend naraščanja zaskrbljenosti zaradi epidemije covida-19.
Fotografija: Foto: Matej Povse
Odpri galerijo
Foto: Matej Povse

Po optimizmu v začetku poletja, ko je bilo zaskrbljenih približno 30 odstotkov vprašanih, v zadnjih dveh mesecih na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana ponovno opažajo trend naraščanja deleža zaskrbljenih oziroma zelo zaskrbljenih za svoje življenje ali življenje svojih bližnjih, na drugi strani pa upad tistih, ki niso oziroma sploh zaskrbljeni. Teh je bilo avgusta okoli 36 odstotkov. Glede na epidemiološke podatke pa je pričakovati, da se bo ta trend nadaljeval tudi v jesen, napoveduje Mediana.
image_alt
Kitajska ZDA obtožila politične manipulacije glede izvora covida-19

Če je bilo junija nekoliko bolj optimistično stanje v državi na podlagi zmanjšanega deleža tistih, ki so menili, da se bo običajno življenje spremenilo na slabše (z 62 odstotkov v maju na 52 odstotkov v juniju), pa sedaj delež pesimistov ponovno narašča in se približuje pomladanskim številkam (58 odstotkov). Posledično upada tako delež tistih, ki pričakujejo boljše življenje, kot tistih, ki sprememb ne pričakujejo (15 oz. 17,8 odstotka).

Delež tistih, ki menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje, kar je v škodo gospodarstvu, je v preteklem mesecu narasel za devet odstotnih točk na 41,5 odstotka. Da se ukrepi preveč osredotočajo na gospodarstvo, kar je v škodo zdravju, pa je v tokratni anketi menilo 19,1 odstotka vprašanih.
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Da so ukrepi za zajezitev epidemije prekomerni in pretirano posegajo v osebno svobodo vprašanega, je menilo 48,8 odstotka sodelujočih. Mnenja, da so ukrepi primerni, čeprav posegajo v osebno svobodo vprašanega, jih je bilo 19,4 odstotka. Da so primerni in ne posegajo v osebno svobodo vprašanega, jih je menilo 20,8 odstotka. Tistih z mnenjem, da so ukrepi premalo ostri in da osebna svoboda vprašanega pri tem ni pomembna, pa je bilo 11 odstotkov.

Delež tistih, ki zaupa vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo, je s 26 odstotkov padel na 20 odstotkov, delež tistih, ki zaupajo vladi, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive, pa s 23 odstotkov na 20 odstotkov.
image_alt
Erdogan: Turčija preučuje ponudbo talibanov

Zadovoljstvo z delovanjem vlade pri pridobivanju zadostnega števila odmerkov ostaja okrog 45 odstotkov, zadovoljstvo z organizacijo cepljenja prebivalcev pa je tokrat okrog 37 odstotkov. Upadel pa je delež zadovoljnih oz. zelo zadovoljnih s komunikacijo vlade z javnostjo glede cepljenja. Teh je bilo v juliju 25 odstotkov, zdaj pa jih je petina, še kaže raziskava Mediane.

V javnomnenjski raziskavi Mediane med 17. in 20. avgustom je tokrat sodelovalo 510 anketirancev.

Več iz rubrike