Prozoren les kot izjemno obetaven material prihodnosti

Raziskovalci so ugotovili, da prozoren les skoraj v vseh pogledih prekaša steklo, ki se uporablja za izdelavo oken.
Fotografija: Prozoren les. Foto: Wiley-VCH
Odpri galerijo
Prozoren les. Foto: Wiley-VCH

Prozoren les je veliko bolj trpežen in manj lomljiv v primerjavi s steklom ter energetsko bolj učinkovit material za izdelavo oken. Poleg tega gre za razgradljiv material in tudi postopek izdelave je veliko bolj okolju prijazen kot proizvodnja stekla. Prozoren les sicer ni popolnoma nov material, toda svojega mesta v gradbeništvu ali industriji še ni našel.
 

Kako nastane prozoren les?

 
Prozoren les raziskovalcev na švedski univerzi KTH. Foto: American chemical society
Prozoren les raziskovalcev na švedski univerzi KTH. Foto: American chemical society
Motno prozoren les je leta 1992 prvič ustvaril nemški raziskovalec Siegfried Fink. Do pravega preboja je prišlo leta 2016, ko sta profesorja Lars Berglund s švedske univerze KTH in Liangbing Hu z ameriške univerze v Marylandu iznašla nove načine izdelave. Hu je skupaj z drugimi strokovnjaki Marylandske univerze nato leta 2019 še izboljšal proces. Skupaj so ustvarili skoraj popolnoma prozoren les.
 
Raziskovalci so ugotovili, da prozoren les v skoraj vseh pogledih prekaša steklo, ki se trenutno uporablja v gradbeništvu. Svoje ugotovitve so objavili v reviji Advanced Functional Materials v članku A clear, strong, and thermally insulated transparent wood for energy efficient windows.
 
image_alt
V Švici elektriko pridobivajo iz lesa

Pojasnili so, kako nastane prozoren les. Ko les hitro rastočega drevesa balze z nizko gostoto obdelamo v oksidacijski kopeli pri sobni temperaturi, se ta skoraj popolnoma razbarva. V les se nato vnese sintetični polimer, imenovan polivinil alkohol (PVA), in tako nastane izdelek, ki je praktično prozoren. Prepusti namreč približno 90 odstotkov svetlobe.
 

Prednosti in slabosti

 
Zaradi naravne celuloze v strukturi lesa in polnila iz polimera, ki absorbira energijo, je prozoren les veliko bolj trpežen in lažji od stekla. Prenese lahko veliko močnejše udarce kot steklo, saj se upogne ali razcepi, namesto da bi se razbil.
 
image_alt
Nova strešna kritina iz papirja nadomešča klimo

Raziskovalci so navedli, da je prozoren les toplotno približno petkrat bolj učinkovit kot steklo, zaradi česar ima uporabnik potencialno nižje stroške energije. Stroškovno učinkovit je tudi za proizvajalce, saj se za proizvodnjo ne potrebuje ogromnih količin energije, kot je to značilno za steklo.
 
Prozoren les raziskovalcev na univerzi v Marylandu. Foto: University of Maryland
Prozoren les raziskovalcev na univerzi v Marylandu. Foto: University of Maryland
Proizvodnja stekla v gradbeništvu ustvari približno 25 tisoč ton ogljikovih emisij letno. Prozoren les je izdelan iz trajnostnega, obnovljivega vira z nizkimi emisijami ogljika. Poleg tega je združljiv z obstoječo opremo za industrijsko predelavo, kar olajša prehod v proizvodnjo.
 
Toda ker gre za relativno nov material, morajo raziskovalci opraviti še veliko dela, preden bo ta na voljo za množično uporabo. Želijo ugotoviti, kako izdelati še bolj prozoren les, poleg tega pa je treba razviti postopke izdelave, primerne za masovno industrijsko proizvodnjo. Toda z vsemi potencialnimi prednostmi za uporabnika, proizvajalca in okolje naj bi bil prozoren les trenutno eden najbolj obetavnih materialov prihodnosti.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.