Prevara, ki nezakonito zviša vrednost rabljenega avtomobila za 25 %

Prevare prevrtenih kilometrov so ena največjih težav na trgu rabljenih avtomobilov po vsem svetu.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Vozniki po različnih državah menjajo svoje avtomobile na približno vsakih 3 do 5 let. To pomeni, da lahko svoje stare avtomobile prodajo in kupijo mlajše avtomobile, kar se zgodi 2-krat do 3-krat na deset let. Težava s prevrtenim števcem kilometrov še vedno obstaja in samo zaradi tega ljudje izgubljajo veliko denarja.

Platforma za pregledovanje zgodovine vozil carVertical je opravila raziskavo, da bi ugotovila, pri katerih avtomobilih je prevara s kilometrino najbolj pogosta. Za zagotavljanje natančnosti rezultatov, je bilo analiziranih več kot 570.000 poročil o zgodovini avtomobilov. Raziskava razkriva, koliko denarja vozniki »izgubijo« pri nakupu avtomobila s prevrtenimi kilometri.


Prevladujejo avtomobili z dizelskimi motorji

 
Od vseh poročil, ki so bila pregledana leta 2020, je večina prevar s kilometrino opaženih pri avtomobilih z dizelskimi motorji. Ti predstavljajo skoraj tri četrtine (74,4 %) poročil o zgodovini avtomobilov, pri katerih so bili opaženi popravki kilometrine. Avtomobile z dizelskimi motorji po navadi izbirajo tisti, ki dnevno prevozijo večje razdalje. To je tudi glavni razlog, zakaj imajo ta vozila lažno število kilometrov na trgu rabljenih vozil.
 

Rabljeni avtomobili z bencinskimi motorji imajo manjšo verjetnost prevare s kilometrino, saj je pri njih le 25 odstotkov opaženih prevrtenih števcev kilometrov. Trend se lahko v prihodnosti spremeni, saj se je razmerje dizelskih in bencinskih motorjev pri novih avtomobilih precej spremenilo v zadnjih letih. 
 
Električni in hibridni avtomobili so najbolj redki primeri z lažnimi kilometri na števcu, saj je bilo opaženih le 0,6 odstotka primerov prevare s kilometri.
 
FOTO: carVertical
FOTO: carVertical


Poceni kaznivo dejanje, precejšnji dobički (ali izgube)

 
Eden od glavnih razlogov, zakaj so prevare s prevoženimi kilometri tako popularne med nepoštenimi prodajalci avtomobilov, je cena. Števec je mogoče prevrteti že samo z nekaj sto evri, tudi pri dobro zavarovanih avtomobilih s posodobljeno programsko opremo. Škoda pri ljudeh pa je veliko večja od tega.
 
Kot je pokazala raziskava platforme carVertical, lahko prevrteni kilometri glede na starost in stanje rabljenega vozila umetno dvignejo ceno avtomobila do celo 25 odstotkov. Na podlagi podatkov o ceni vozil, ki so uvožena iz ZDA, lahko cena običajno naraste tudi za do vrtoglavih 6000 evrov. To pa je možno doseči le s prevrtavanjem števila kilometrov na števcu.
 
Brez poznavanja zgodovine avtomobila lahko kupec preplača tudi nekaj tisoč evrov.
FOTO: Bruno Kuzmin
FOTO: Bruno Kuzmin


Starejši avtomobili imajo po navadi večje število prevrtenih kilometrov


Na podlagi raziskave je največ avtomobilov s prevrtenimi kilometri izdelanih med letoma 1991 in 1995. Vozila tega starostnega razreda imajo prevrten števec kilometrov povprečno za 80.000.
 
To pa ni presenetljivo, saj so starejši avtomobili cenejši in enostavnejši s tehničnega vidika. V teh primerih je sprememba števila kilometrov na števcu enostavnejša.
 
Vozila od leta 2016 do 2020 imajo v povprečju števce s prevrtenimi kilometri v vrednosti 36.000 kilometrov. Kljub temu je lahko škoda zaradi takšne prevare nekajkrat večja kot pri avtomobilih, ki spadajo v starejši razred.
 
Raziskava je pokazala, da v določenih primerih prodajalci »skrijejo« tudi do 200.000 ali celo 400.000 kilometrov.
 
FOTO: carVertical
FOTO: carVertical


Zaključek


Veliko kupcev rabljenih vozil ne pozna zgodovine vozila, za katero se zanima. Poleg tega niti določeni prodajalci ne vedo, kaj vse je avto prestal. Poročilo o zgodovini avtomobila lahko razkrije nekatera dejstva, s katerimi se boste lahko izognili lastništvu slabo vzdrževanega avtomobila. Lahko pa predstavlja tudi prednost pri pogajanju.
 
Petindvajset odstotkov vrednosti avtomobila je lahko razlog, da preverite zgodovino avtomobila na spletu.
 
 

Več iz rubrike