Predlog novele zakona, ki bi zaposlenim omogočil višje neto plače

Delodajalske organizacije so poslance pozvale k čimprejšnjemu sprejetju predlaganih sprememb, zaradi katerih bi tudi gospodarstvo hitreje okrevalo.
Fotografija: Igor Zorčič, predsednik državnega zbora (DZ) in nekdanji podpredsednik SMC, 28. januar 2022. Foto: Črt Piksi / Delo

 
Odpri galerijo
Igor Zorčič, predsednik državnega zbora (DZ) in nekdanji podpredsednik SMC, 28. januar 2022. Foto: Črt Piksi / Delo  

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so predsedniku DZ Igorju Zorčiču in poslanskim skupinam že sredi januarja poslali skupen dopis, v katerem so izrazili podporo predlogu novele zakona o dohodnini.

image_alt
Pokojnine se bodo dodatno uskladile

Kot so reprezentativne delodajalske organizacije navedle v sporočilu za javnost, bodo zaposleni glede na predlagane rešitve prejeli višje neto plače, kupna moč bo večja, gospodarstvo pa bo hitreje okrevalo.

Predlogu nasprotuje večji del opozicije

Omenjene organizacije so včeraj, 2. februarja, spomnile, da je bila druga obravnava predloga novele predvidena že v decembru, pa še vedno ni bila izvedena. Prav zato so poslance pozvali k čim prejšnjemu sprejemu predlagane novele.

image_alt
Trgovska veriga za oblačila in izdelke za dom prihaja v Slovenijo

Predlog novele zakona določa višjo dohodninsko olajšavo, kar bi ob nespremenjenem strošku delodajalca prispevalo k višjemu neto izplačilu vseh zaposlenih in posledično tudi k povečanju kupne moči. To bi pomembno vplivalo na hitrejše okrevanje in rast slovenskega gospodarstva, kot tudi na zadržanje kompetentnega kadra na slovenskem trgu dela, so nanizali.

Predlogu novele medtem nasprotuje večji del opozicije, proti so tudi sindikati, saj da prinaša 800-milijonsko luknjo v proračun. Poslanci Levice so decembra predlagali razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini, vlada pa je januarja sklenila, da temu nasprotuje.

Po predlogu novele zakona o dohodnini bi se splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljalo vsi zavezanci za dohodnino, postopno do leta 2025 zvišala z zdajšnjih 3500 evrov na 7500 evrov. Vlada predlaga še nekaj drugih sprememb zakona.

image_alt
Prodajalec ni več dolžan izročiti računa, če stranka tega ne zahteva

Med drugim naj bi se znižala stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov ter skrajšal čas, po katerem je odsvojitev vrednostnih papirjev neobdavčena. Med predlogi so tudi davčna razbremenitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, ponovna uvedba seniorske olajšave ter ugodnejša davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost.

Več iz rubrike