Prebivalci katerih držav so najsrečnejši?

Raven sreče se od države do države razlikuje. Prebivalci katerih držav so v globalnem merilu najsrečnejši?
Fotografija: Foto: Finn Hafemann / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Finn Hafemann / Getty Images

Raven sreče se od posameznika do posameznika razlikuje. Verjetno ima vsak od nas svojo definicijo sreče in včasih je njena opredelitev lahko izmuzljiva. Ljudje, ki prejemajo dostojne prihodke in si lahko na splošno privoščijo bolj udobno življenje, naj bi bili srečnejši. Vendar pa raven sreče ni odvisna zgolj od finančne varnosti. Povezana je tudi z osebno svobodo, kakovostjo medsebojnih odnosov in drugimi dejavniki, ki so za posameznika pomembni.
image_alt
Luksuzni dom princa Harryja in Meghan Markle
 
V svetovnem poročilu o sreči, ki ga osvežujejo vsako leto, so pod drobnogled vzeli 149 držav. Na podlagi tega je bila izdelana lestvica, na kateri so države razporejene od tistih z najsrečnejšimi prebivalci do tistih, kjer je prebivalstvo najmanj zadovoljno.
 
Avtorji raziskave so preučevali zdravstveno stanje in bogastvo prebivalcev vsake države, izvedene pa so bile tudi ankete. Anketiranci so odgovarjali na vprašanja o svojem socialnim krogu, ravni svobode odločanja o svojem življenju, velikodušnosti, zaznavanju vladne korupcije in nedavnih čustvenih stanjih. Na podlagi tega je bilo vsaki državi dodeljeno določeno število točk.
Prebivalci Finske so najsrečnejši. Foto: Alexander Kuznetsov / Reuters
Prebivalci Finske so najsrečnejši. Foto: Alexander Kuznetsov / Reuters

Najsrečnejši Finci, Islandci, Danci, Švicarji in Nizozemci

 
Povprečni globalni indeks sreče znaša 5,5, kar je nekoliko več kot leto poprej. Povprečni indeks sreče znaša za Severno Ameriko 6,1, za Južno Ameriko 5,9, za Evropo 6,4, za Srednji vzhod in centralno Azijo 5,3, za vzhodno Azijo in Oceanijo 5,5 in za Afriko 4,5.
 
Finska je z indeksom 7,89 prepoznana kot najsrečnejša država na svetu. Sledita ji Islandija (7,58) in Danska (7,52). Na četrto mesto se je uvrstila Švica (7,51), na peto pa Nizozemska (7,5). Lestvico 10 najsrečnejših držav dopolnjujejo Švedska, Nemčija, Norveška, Nova Zelandija in Avstrija. Na najnižje mesto lestvice se je uvrstil Afganistan. Na 105. mesto se je uvrstil Pakistan, na 139. mesto pa Indija.
image_alt
Dih jemajoči in najbolj edinstveni otoki na svetu
 
Na območju Severne Amerike je najboljšo uvrstitev dosegla Kanada, čeprav se je njen indeks sreče v zadnjih letih nekoliko znižal. Najnižje mesto je zasedel Haiti. V Južni Ameriki je dosegel Urugvaj najvišjo uvrstitev, Venezuela pa najnižjo.
 
Poleg Finske so na območju Evrope visoko uvrstitev dosegle še Norveška, Švedska, Danska, Nizozemska in Švica. Najmanj točk je zbrala Ukrajina in se s tem uvrstila na 110. mesto lestvice.
 

Več iz rubrike